Index Vakbarát Hírportál

Egyetlen napja maradt a pénztárválasztóknak

2011. január 31., hétfő 07:14

Ma van az utolsó nap a pénztárválasztásra. Országosan 36 helyszínen lehet leadni a maradásról szóló nyilatkozatokat. Az ügyfélszolgálatok nyitvatartási ideje eltérő, de általában mindenhol a szokásosnál egy-két órával tovább vannak nyitva. Budapesten négy helyen 18 óráig lehet nyilatkozni.

A múlt hét második felében az ügyfélszolgálatok előtt többször is feltorlódtak az emberek, de komolyabb fennakadások nem voltak, általában gördülékenyen lehetett nyilatkozni. Az ügyintézésre mégis érdemes lehet legalább fél órát szánni, vélhetően ugyanis hétfőn mennek el legtöbben nyilatkozni.

A nyugdíjbiztosító péntek délutánig 67 500 nyilatkozatot fogadott be. A végső szám nagyságrendileg megfelelel az előzetes becsléseknek, ezek 70-75 ezer pénztárválasztóról szóltak. A szám a hárommillió taghoz viszonyítva elenyésző, ami előrevetíti a kasszák többségének, durván kétharmadának megszűnését.

A nyilatkozók pénztártagsága megmarad, de decembertől nem gyűjtik tövább szolgálati idejüket, ami alapján később állami nyugdíjat kaphatnának. Cserébe decembertől bruttó bérük tizedét kapják magánpénztári számlájukra.

A döntéssel azok járhatnak jól, akik járulékaikkal és azok hozamaival teljes egészében helyettesíteni tudják az állami nyugdíjukat. Ilyenek kevesen vannak, lényegében alig, de a pénztárak mellett más érvek is szólnak, ezeket pénteki cikkünkben gyűjtöttük össze.

Hogyan tovább?

Mégis ingyen lehetünk betegek

Mint megírtuk, nem kaphatnak ingyenes egészségügyi ellátást nyugdíjba vonulásuk után azok, akik úgy nyilatkoznak, hogy magánnyugdíjpénztár-tagok maradnak, és nincs legalább 15 év szolgálati idejük. Nagy Anna kormányszóvivő egy tévéinterjúban úgy reagált az Index felvetésére, hogy ha kell, törvényt módosítanak, de mindenkinek jár majd az ingyenes egészségügyi ellátás.

Akik nem nyilatkoznak 2011. március 1-jével elveszítik pénztártagságukat. Ők minden járulékot (34 százalék) az állami rendszerbe fizetnek majd és minden eddigi megtakarításuk is állami felügyelet alá kerül, cserébe minden munkaévük után teljes értékű állami nyugdíjat kaphatnak (pénztártagként eltöltött éveik után is). A kormány ígérete szerint az állami rendszerben is bevezetik az egyéni számlaegyenleg-nyilvántartást, de ennek a részletei hónapok óta zavarosak, ahogy azzal kapcsolatban sem lehet biztosat mondani, hogy 10-20-30 év múlva mekkora nyugdíjak kifizetésére lesz képes az állam.

A pénztárak március 1-jén kapják meg a maradók adatait, ezután 45 napjuk lesz kidolgozni a reálhozamok kifizetési mechanizmusát (ez a munka már több helyen is elkelzdődött). A tervet a pénzügyi felügyeleten is jóvá kell hagyják, ezután legkésőbb nyár elejétől kezdődhet meg az elszámolás az állami rendszerbe visszakerülő több mint 2,9 millió munkavállaló reálhozamával.

Az ügyben többen is jogorvoslati kérelmet nyújtottak be, ezekkel az Alkotmánybíróság (AB) és a strasbourgi bíróság is foglalkozik. Ez utóbbi testület döntése nagyon elhúzódhat, de az AB-határozata még a tavasszal meglesz.

Rovatok