Index Vakbarát Hírportál

Megkésett forradalom a magyar bankkártyapiacon

2011. február 24., csütörtök 15:39

A bankok többsége idén áll át a chipkártyára. Ez a technológia biztonságosabb és kényelmesebb a mágnescsíkos kártyahasználatnál, de a vásárlást nem gyorsítja. Az utóbbi téren az érintés nélküli kártyák hozhatják el az áttörsét, de a világon egyre népszerűbb technológiát idehaza még csak elvétve lehet használni.

Egy év múlva ilyenkor a magyarok többsége is chipkártyát használhat, mert a bankok idén cserélik le tömegesen a forgalomban lévő hagyományos (mágnescsíkos) kártyáinkat.

A plasztiklapba ágyazott chip azért jobb, mert az adatokat nem lehet másolni, ami keresztbe tesz az egyébként eddig sem túl gyakori visszaéléseknek – mondják a kártyagyártók. A biztonságot javítja, hogy a bankok többsége nem az ügyfél aláírását, hanem kódját kéri a vásárlásnál – mondja a MasterCard.

A chipek elméletileg szebbé tehetik a hűségpontokra utazó ügyfelek életlét, mert memóriájuk van, ez számon tartja a vásárlásnál begyűjtött pontokat amiket persze el is lehet költeni a kártyával. (Ezeket a kártyákat egyébként szinte minden terminál befogadja Magyarországon.)

Level 3

Elérhető

Magyarországon mintegy 9 millió bankkártyát használnak. Érintés nélkülit jelenleg az OTP és a Takarékbank bocsát ki.

A chipkártyás váltás kicsit fölöslegesnek tűnik abból a szempontból, hogy már világszerte hódít a legújabb, PayPass technológia. Tavaly szeptemberben több mint 83 millió ilyen kártya volt forgalomban, az elfogadóhelyek száma pedig elérte a 265 ezret.

Akinek erre felkészített kártyája van, az fizetéskor nem kell sehová bedugja a kártyáját, elég, ha néhány centire megközelíti a terminált. Ez – leegyszerűsítve – energiát sugároz a kártya felé, ezzel a kártyában lévő antennát aktivizálja, ami beindítja a tranzakciót. Mindez öt másodpercig sem tart – állítja a MasterCard, az így költhető pénz pedig maximum ötezer forint lehet. Az érintésnélküliség pár üzletláncnál már használható és egyre több bank kínálja az ehhez szükséges speciális kártyákat, de érintés nélkül fizetni már karórával és mobiltelefonnal is lehet.

A cég szerint egyébként a chipesítés nem is fölösleges, mert ezzel a kibocsátó bankok technikailag közelebb kerülnek az érintés nélküli kártyákhoz, tehát az újabb váltás majd gyorsabb lesz.

Rovatok