Index Vakbarát Hírportál

Mongólia tőlünk tanul bankválságkezelést

2011. március 25., péntek 07:21

A Világbank javaslatára és szervezésében tizenkét fős mongol delegáció látogatott Magyarországra, hogy tapasztalatokat gyűjtsön a mongol bankválság-kezelési és betétbiztosítási törvény megalkotásához, és az intézményi keretek felállításához.

A mongol delegációnak tagja volt a Mongol Nemzeti Bank első kormányzóhelyettese, igazságügyi és pénzügyminisztériumi, felügyeleti szakemberek valamint a pénzügyi stabilitás témájában érintett magasrangú politikusok, a mongol parlament tagjai, ismerteti az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) honlapján.

Mongóliában jelenleg száz százalékos állami garancia védi a bankbetéteket. Az ország még az idén szeretné megalkotni saját piacgazdasági alapokon nyugvó betétbiztosítási törvényét és intézményét, valamint létrehozni a jövőben esetlegesen előforduló bankválságok kezelésére alkalmas hatékony intézményi keretrendszert.

"A  magyar betétbiztosítás tapasztalatai - habár jelenleg csupán kártalanítási funkciója van - sok ország számára követendő modellértékkel bír egy korszerű és hatékony betétbiztosítás kiépítéséhez. Az OBA azon kevés intézmények egyike a világon, amely a gyorsított, 20 munkanapos kártalanításról valós és nem utolsósorban pozitív tapasztalatokkal rendelkezik, így mind a bankrendszer iránti lakossági bizalom, mind a pénzügyi stabilitás erősítésének pilléreként működik. A legutóbbi eset kártalanítási tanulságain túl a magyar betétbiztosítást a múltjában előforduló számos példaértékű bankválságkezelési megoldása és egyedi eszközei teszik kiemelkedő intézménnyé" - idézi a közlemény Djurdjica Ognjenovicot, a Világbank tanácsadóját.

Az elmúlt években számos nemzetközi fórumon kérték az OBA tapasztalatait. Ez a tapasztalat és információkérés az elmúlt időben ugrásszerűen megnőtt a nemzetközi gazdasági és bankválság pénzügyi stabilitási kihatásai miatt. Mongólia a tizedik azon országok körében, amely a nulláról való kezdéshez sikeresen adaptálható, hatékony betétbiztosítás működési modellt keresve kéri ki a magyar tapasztalatokat.

Rovatok