Index Vakbarát Hírportál

Kezdődnek az elbocsátások a GE-nél

2011. március 28., hétfő 07:58

A General Electric (GE) Hungary Kft. két zalai gyárában április második felében kezdődnek az elbocsátások - erősítette meg a Napi Gazdaság információit a helyi érdekképviselet egyik vezetője, azt követően, hogy a vállalat vezetőivel aláírták az erről szóló megállapodást.

Ebben többek között az is szerepel, hogy a dolgozókat, a felmondás előtt egy hónappal értesítik. Ezzel párhuzamosan elkezdődött a munkafolyamatok átszervezése a nagykanizsai fényforrásgyárban. Kalocsai King a GE Lighting regionális kommunikációs igazgatója a Zalai Hírlapnak úgy nyilatkozott, az érintettek értesítését már elkezdték.

Arról már az elmúlt év végén döntés született, hogy a nagykanizsai fényforrásgyárból 707, míg a GE zalaegerszegi alkatrészgyártó üzeméből 45 dolgozót küldenek el. A Napinak nyilatkozó szakszervezeti vezető elmondta, a vállalat vezetőivel sikerült megállapodniuk abban is, hogy az elbocsátott dolgozók átlagosan 3-5 hónapos felmondási idővel távozhassanak a cégtől, így a folyamat várhatóan szeptember végére fejeződik be.

A GE 2009 októberében jelentette be, hogy az összesen 14 ezer dolgozót foglalkoztató 14 magyarországi üzeméből a következő két évben mintegy 2700 dolgozót bocsát el, miután a gazdasági válság és a hagyományos izzók gyártásának megszüntetése tevékenységének átszervezésére kényszeríti. A legnagyobb mértékű, több mint 1200 fős leépítést a két zalai gyárban tervezik. Mintegy 460 dolgozó annak köszönheti munkahelyét, hogy a hagyományos gyártósorok egy részén, a hagyományos lámpatestek helyett olyan halogénizzók készülhetnek, amelyek iránt az elmúlt időszakban megnőtt a kereslet, emellett a GE az autóipartól is jelentős megrendeléseket kapott.

Rovatok