Index Vakbarát Hírportál

60 milliárdból mentik az adósokat

2011. április 5., kedd 08:14 | aznap frissítve

Elkészült az a koncepció, amely révén megkezdődhet a bajba került lakáshitelesek megsegítése, írja a Magyar Hírlap. Legalább tucatnyi jogszabályt kell módosítani, de szó sincs árfolyamrögzítésről, egy meghatározott árfolyamszint felett az állam átvállalja a terheket.

A kormány előtt lévő tervek szerint első körben a kölcsönükkel három hónapon túli késedelemben lévők helyzetén kell változtatni, írja a Magyar Hírlap. Jelenleg 115 ezer adós tartozik a kezelhetetlenül súlyos helyzetűek közé.

Esetükben nem pusztán az okozza a gondot, hogy nem tudnak törleszteni, hanem az is: a tőketartozásuk, vagyis a kamatoktól és különböző díjaktól megtisztított adósság is meghaladja az ingatlan értékének átlagosan a százharminc-száznegyven százalékát.

Az államilag támogatott hitelezésre a költségvetésben ötven-hatvan milliárd forint lesz elkülönítve. Ez a kölcsön váltaná ki a jelenlegi hitelt, feltéve, ha együttműködik az ügyfél. Ám azokban az esetekben, amikor már piaci eszközökkel nem kezelhető a helyzet, szociális bérlakásokká alakítanák át a jelenleg a hitelezők tulajdonában lévő ingatlanokat.

A lap úgy tudja, mind a hiteleiket nem teljesítő adósok, mind pedig a bankok mentesülnek majd azoktól a tranzakciós költségektől, amelyeket az állam adók módjára hajt be. Jelenleg ugyanis ajándékozási illeték, továbbá egészségügyi hozzájárulás társul egy-egy kölcsön elengedéséhez.

Az elképzelések szerint árfolyam-stabilizálás helyett egy meghatározott árfolyamszint felett az állam átvállalná a terheket, és módosulnak a végrehajtási díjak is.  A lakáshitelek esetében a néhány tízezerre becsült adóstársak helyzete is változhat. Ők korábban zálogkötelezettként kerültek a rendszerbe, az új szabályozás alapján már nem az adóssal szemben támasztott követelményeknek kellene megfelelniük, írja a Magyar Hírlap.

Rovatok