Index Vakbarát Hírportál

Fióktelep lett a magyar Panasonic

2011. május 17., kedd 10:09 | aznap frissítve

Fióktelepként működik tovább Magyarországon a Panasonic dél-kelet európai regionális központja, írja a Gazdaság.hu. Minden kelet-európai leányvállalat hasonló formában működik majd tovább, mert tőkemenedzselési és adózási szempontból is előnyösebb így a japán elektronikai óriásnak, amely a következő két évben 17 ezer dolgozót bocsát el és 70 gyárat zár be szerte a világban.

A gazdasági hírportál beszámolója szerint áprilisban indult meg a Panasonic South-East Europe Kft. végelszámolása; a céget 1994-ben Panasonic Magyarország Kft. néven alapították. A Panasonic azonban nem tűnik el teljesen hazánkból, egy évvel ezelőtt létrehozták ugyanis a Panasonic magyarországi fióktelepét.

Az anyavállat döntése értelmében a korábbi cég átadta az üzletet az újjonnan alakított Panasonic Marketing Europe GmbH South-East Europe Fióktelepnek, amely a kft. összes dolgozóját is átvette – tájékoztatta a Gazdaság.hu-t Gál András. A pénzügyi igazgató hozzátette: a fióktelepesítés minden kelet-európai leányvállalatot érintett, az anyavállalat a tőkemenedzselési, adózási és szervezeti előnyei miatt választotta ezt az utat.

A magyarországi fióktelep tíz ország értékesítési feladatait ellátó regionális központként működik 103 munkatárssal. A 37 millió forintos alaptőkéjű elődcég árbevétele folyamatosan csökkent a válságban. Az Opten adatai szerint 2007-ben még 43,6 milliárd forintot tett ki, de 2008-ban 36,5 milliárdra esett vissza, 2009-ben pedig 29,6 milliárdra. A 2007-es 54,7 millió forint nyereséget 2008-ban 776,6 milliós 2009-ben 352,6 milliós veszteség követte.

A japán elektronikai óriás az elmúlt évben közel 18 ezer dolgozót küldött el, de a kiadáscsökkentésnek még nincs vége. Április végén a cég bejelentette, hogy további 17 ezer álláshelyet szüntet meg a következő két évben és 70 gyárat zár be szerte a világban, hogy lépést tarthasson az ázsiai riválisaival, az olcsóbb koreai és kínai gyártókkal. A mintegy 367 ezer embert foglalkoztató Panasonic idén 1,3 milliárd dollárt szeretne spórolni a kiadások visszavágásával.

Rovatok