Index Vakbarát Hírportál

Kevés strandon loboghat kék hullámos zászló

2011. június 20., hétfő 11:53

Kék hullámos zászló tanúsítja a kiváló környezeti színvonalat az azt kiérdemlő balatoni strandokon. A zárszlót és és az oklevelet Lázár János, a Balatoni Szövetség főtitkára, Basa István, a Balatoni Fürdőegyesületek Szövetségének elnöke és Vetőné Zeke Erzsébet, a Nők a Balatonért Egyesület elnökségi tagja adta át, írja a turizmusonline.

Az összesen mintegy 80-100 balatoni strand közül 29 használhatja a címet ebben a szezonban. A balatoni strandok mellett megkapta a zászlót a gárdonyi Sport Beach strand és a Fertőtavi Vizitelep.

Az elismerést elnyerő Balaton-parti kisebbségben vannak a legnagyobbak, de több népszerű strand nem szerepel a díjazottak között. Így nem kapott kék zászlót az akarattyai, a kenesei, a fűzfői, az almádi, a tihanyi, az örvényesi, a balatonudvari, a szepezdi, az ábrahámhegyi, a szigligeti és a balatonedericsi, balatonszárszói, balatonboglári strand, köztük néhány azért, mert nem is pályázott. Az érintett polgármesterek közül többen most zajló munkákra hivatkoztak, mások csak egyszerűen nem látták értelmét a pályázásnak.

Az ünnepség keretében adták át a kikötőknek meghirdetett Kék hullám zászlókat is. Itt is minden induló sikerrel szerepelt. A zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum kikötője, a BAHART balatongyöröki, a balatonboglári, balatonföldvári és a szigligeti vitorláskikötője nyerte el a címet.

A Kék Hullám Zászló minősítési rendszer csak hasonlít a közel 30 európai és számos tengerentúli országra kiterjedő "Blue Flag" rendszerre. Mivel annak követelményeit nem vették át teljesen, a hazai strandok nem szerepelnek az egész világra kiterjedő program közös internetes oldalán sem.

Rovatok