Index Vakbarát Hírportál

Könnyebben kaphatunk pénzt az EU-tól

2011. augusztus 1., hétfő 11:27 | aznap frissítve

Görögország mellett öt másik állam, így Magyarország is könnyebben juthat a jövőben uniós pénzekhez egy terv értelmében, ami a válság által leginkább sújtott gazdaságokat próbálja kihúzni a bajból - írja a Financial Times egy a birtokába jutott tervezetre hivatkozva, amit az újság szerint ma ismertetnek hivatalosan.

Frissítés: A javaslatot hétfőn hivatalosan is bejelentette Johannes Hahn regionális ügyekért felelős biztos Brüsszelben - írta az MTI. A biztos elmondta, hogy Magyarországnak maximum 308 millió eurós könnyítést jelenthet a csomag, a legnagyobb kedvezményben Görögország, Románia és Portugália részesülne. A lengyel soros elnökség szeretné, ha már a jövő hónapban sor kerülhetne a javaslat elfogadására, hogy az jövőre életbe léphessen.

A könnyítés az eddigi minimális 15-ről 5 százalékra csökkenetné a támogatások mellé fizetendő önrészt, ami önmagában 3 milliárd eurós megtakarítást jelenthet a támogatott országoknak a következő két évben.

Ennél is nagyobb hatása lehet azonban annak, hogy a könnyítéssel több tízmilliárd eurós támogatások válhatnak elérhetővé, amiket eddig az önrész hiánya miatt nem tudtak lehívni a gazdasági problémákkal küzdő országok kormányai - Görögország, Portugália és Írország mellett Magyarország, Lettország és Románia.

Az intézkedéssel könnyebbé válhat a gazdaságot felpörgető beruházások - például útépítés vagy egyéb infrastruktúra-jellesztés - finanszírozása, de a könnyítés érvényes lenne egyéb uniós kifizetésekre, így a mezőgazdasági támogatásokra is.

"A terv célja, hogy a lehető leggyorsabban eljusson a pénz az élénkítésre váró gazdaságokhoz" - nyilatkozta a Financial Times-nak az Európai Bizottság egyik tisztviselője.

A tervezetet José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Johannes Hahn regionális ügyekért felelős biztos terjesztette elő, és megpróbálják még az év vége előtt elfogadtatni a tagállamokal és az Európai Parlamenttel, mivel egy későbbi lépés már kevésbé segíthet a bajba jutott államoknak kilábalni a válságból.

Rovatok