Index Vakbarát Hírportál

Hogy lesz ebből magyar felminősítés?

2011. augusztus 29., hétfő 08:10

Tavasszal és a nyár elején úgy tűnt, hamarosan reagálnak a magyar költségvetési tervekre a nemzetközi hitelminősítő intézetek − akkor egyedül a Fitch lépett. Azóta egyre távolabb kerül Magyarország besorolásának javítása.

Leminősítéstől nem kell tartania Magyarországnak, de a felminősítéssel is kivárnak a nemzetközi hitelminősítők. A Standard & Poor's (S&P) a múlt héten javított Csehország adóskockázati besorolásán, illetve pozitív irányba módosította Szlovákia minősítésének kilátásait. Az intézet szerint a szlovák felminősítés feltétele a deficitcsökkentés, a GDP-arányos államadósság stabilizálása, illetve a munkaerőpiac és az üzleti környezet reformjainak folytatása.

A magyar besorolás változása is főként a költségvetési folyamatokon múlik, a teljesülő szlovák tervek azonban felminősítést − meghiúsulásuk stabilizálást − hozhatnak, míg Magyarország számára a célok végigvitele is csak a fenntartáshoz elegendő.

A hitelminősítők hozzáállásának különbségét az államadósság, az újraelosztás és a szociális kiadások mértéke okozza − mondta a Napi Gazdaságnak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Júniusban a Fitch stabilizálta a magyar besorolást (egy fokozattal a bóvli kategória felett). Akkor többen úgy vélték, eltűnhet a negatív kilátás a magyar besorolás mellől a másik két hitelminősítőnél is. A piac jól fogadta a Széll Kálmán tervet (SZKT), nyáron azonban a nemzetközi események miatt alighanem újra kell értékelni az elvárásokat.

Látszik ugyan, hogy nem lehet a SZKT minden lépését a megszabott határidőkig tartani, Orbán Viktor kormányfő azonban − a vártnál gyengébb GDP-számok kapcsán − kiállt a szigorú költségvetési kontroll mellett. Az Államadósság Kezelő Központ a második félévben nettó értelemben negatív kötvénykibocsátással számol, és megkezdődik az EU−IMF hitel első részletének visszafizetése is. A növekedés azonban gyenge, a svájcifrank-kitettség miatt pedig az ország sérülékenysége tagadhatatlan.

A hitelminősítői javításhoz szükség lesz az újraelosztás mértékének csökkentésére, illetve több adónem − az iparűzési és a különadók, illetve az élelmiszerek áfájának − kivezetésére vagy mérséklésére. Szlovákia a 2004-ben indított − brutális lépéseket is tartalmazó − Dzurinda-féle reformoknak köszönhet sokat. Az SZKT több ponton hasonlít a szlovák növekedést megalapozó reformokhoz. A költségvetési fegyelem és a 70 százalék alá süllyedő államadósság felminősítést eredményezhet Magyarországnak − emeli ki a szakértő, aki szerint a fiskális folyamatok leminősítést nem indokolnak.

A hiánycélt támogató gazdaságpolitikai lépések, az alkotmányos plafon bevezetése és a kormány elkötelezettsége mind pozitív jelek egy majdani felminősítés szempontjából − véli Samu János, a Concorde elemzője. A gyenge növekedés, illetve a 2012-es költségvetésben található minimális mozgástér azonban könnyen kérdésessé teheti ezt. Az intézkedések elfogadásával és a jövő évi költségvetés elkészültével október−novemberben merülhet fel először a felminősítés kérdése − tette hozzá.

Rovatok