Index Vakbarát Hírportál

Csányi Sándor Afrikába tart

2011. szeptember 28., szerda 14:27 | aznap frissítve

Csányi Sándor agrárérdekeltsége, a Bonafarm-csoport egy hatalmas zambiai mezőgazdasági privatizációban vesz részt, nem is rossz esélyekkel – írja a Figyelő a Post Zambia című napilap internetes portáljára hitakozva.

A Zambiai Fejlesztési Ügynökség egy hatalmas mezőgazdasági jellegű pályázaton, Zambia Serenje körzetének Nansanga farm bloc elnevezésű privatizációs tenderén összesen két pályázót tartott versenyben: a Sable Transport Limited of Zambia elnevezésű nagy zambiai, elsősorban közlekedési fókuszú vállalat-csoportot és a Bonafarm csoportot Magyarországról. Ez a két vállalkozás tűnt valóban alkalmasnak a 9350 hektáros főterület, valamint három kapcsolódó farm (ezek 1600, 2700 és 4000 hektáros területek) megművelésére.


View Serenje in a larger map

A Nansanga program amúgy egy kormányzati támogatottságú kísérleti agrár-projekt, amellyel művelési területté alakítanák az ominózus Serenje körzet egy félmegyényi részét. Ez a kormányzati elképzelés szerint mintát jelenthetne további tervezett zambiai agrárprivatizációkhoz. Zambiában ugyanis ma még nagyon gyenge lábakon áll a mezőgazdaság, a művelt termőföldeken kukoricát, gyapotot és dohányt termesztenek, de a nagyon szegény ország valójában egyetlen életképes gazdasági ágazattal bír csak, a rézből él. Exportjának 90 százalékát ez adja.

A lap információja szerint a projekten állva maradt két versenyző most finanszírozást keres a projekthez. Ez helyi, vagyis nemzetközi, de afrikai jelenléttel bíró pénzintézeteknél szerveződik, nem pedig magyar bankoknál. A projekt a kormányzati közlések szerint rendületlenül halad előre, igaz, némi társadalmi-politikai ellenállásba is ütközik. A Nansanga Farm Bloc területén élő 9000 zambiai egyéni gazdálkodót, a Muchinda törzsfőnök vezette közösséget ugyanis kilakoltatná a zambiai kormány, vagyis a felajánlás szerint a jelenlegi lakóhelyük helyett más területen kapnának földet.

Dickson Chibuye, a gazdálkodók szóvivője ezt nagyon sérelmezi, mondván olyan, részben idős emberekről is szó van, akik egész életükben a területen éltek, érthető módon nem akarnak költözni. Eustarkio Kazonga zambiai földművelésügyi miniszter mindenesetre a projekttel kapcsolatos utolsó elérhető kormányzati megnyilvánulásban egy hónappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy a győztesekkel hamarosan konkrét tárgyalásokba kezdenek.

Ackimson Banda, a korábbi elnökkel azonos vezetéknevű vidékfejlesztési miniszter pedig arról nyilatkozott, hogy a helyi lakosságnak munkahelyeket és üzleti lehetőségeket fog jelenteni a lokális élelmiszer-termelés felfuttatása.

Már csak az a kérdés, hogy mindezt mennyire írja felül a nagypolitika. A Bonafarm csoport erről annyit árult el a Figyelőnek, hogy a tárgyalások a Bonafarm és a Zambiai Fejlesztési Ügynökség között folyamatban vannak, de annak részleteiről a titoktartási vállalásuk miatt nem lehet tájékoztatást adni. Egyelőre arról sincsen a cégnek információja, hogy a zambiai választásokon nyertes félnek milyen elképzelései vannak a pályázat jövőjére vonatkozóan.

Rovatok