Index Vakbarát Hírportál

Megszűnhet az eva

2011. október 26., szerda 18:56 | tizenkét éve frissítve

Január elsejétől megszűnhet az egyszerűsített vállalkozói adó (eva). Az adótörvényekhez Koszorús László fideszes képviselő nyújtott be módosítót, ami hatályon kívül helyezné a 2002-es eva-törvényt. A módosító indoklása semmivel nem magyarázza, hogy az  egyébként évek óta napirenden lévő lépésre miért pont most kerülne sor.

Seszták Miklós kereszténydemokrata képviselő is megpiszkálná az evát. A politikus adótörvényekhez benyújtott módosítója azonban nem eltörölné a kedvezményes adónemet, csupán az adókulcsot emelné a jelenlegi 30-ról 35-százalékra. Azt nem tudjuk, hogy melyik elképzelést támogatja a kormány, Koszorús Lászlót eddig nem értük el.

A miniszterelnök szóvivője legutóbb az adótörvények szeptemberi ismertetésekor cáfolta, hogy a kormány az eva eltörlését tervezi. Szijjártó Péter akkor egy újságírói kérdésre közölte: nem tud arról, hogy az eva és az ekho esetleges megszüntetését készíti elő a kormány.

Számoltak vele

A költségvetési törvény 2011-re 196 milliárd forint evabevételt irányzott elő, ezt év közben 180 milliárd forintra csökkentették. Az első félévben 87 milliárd forint folyt be ebből az adónemből, vagyis időarányosan kissé elmaradt az előirányzattól. Tavaly nagyjából 180 milliárd forint folyt be ebből a 2003-ban bevezetett adónemből.

A költségvetési kitekintésből kiderül, hogy a kormány a következő évekre is számolt ezzel az adónemmel.  A bevételi irányszám 2012-re 208,5 milliárd forint, 2013-ra 224,4 milliárd, 2014-re pedig 242,8 milliárd forint.

Az evakörbe azok a vállalkozások kerülhetnek be, amelyeknek az éves bruttó, áfával növelt bevétele nem haladja meg a 25 millió forintot. Az adó mértéke – miután a Bajnai-kormány idején 25 százalékról felemelték – jelenleg 30 százalék.

Rovatok