Index Vakbarát Hírportál

Magyarország a világ vesztese

2011. november 1., kedd 12:04 | aznap frissítve

Magyarország a világválság legnagyobb vesztese, míg Lengyelország kimondottan jól jött ki a krízisből, derül ki egy a Washington Postban ismertett friss kutatásból. Ignacio Munyo és Ernesto Talvi közgazdászok a nyertes és vesztes országok összeállításakor a munkanélküliséget, az inflációt, a GDP változását, a reálárfolyamot, a hitelállományt, és a keresletet vették figyelembe.

A vizsgált országok közül Argentína, Angola és Brazília húzta a legnagyobb hasznot a válságból, de Kína, India és Lengyelország is jól jött ki belőle. A vesztesek pedig leginkább a fejlett országok: Japán, az Egyesült Államok, és az eurózóna országai. A felmérés szerint az abszolút vesztes Magyarország, minket minden szempontból rosszul érintett a válság, Románia és Kazahsztán is előttünk végzett.

A kutatók szerint a nyertesek között nagy arányban vannak olyan országok, amelyek a megugrott nyersanyagárakból profitáltak, illetve amelyek bővülő piacai vonzó befektetési környezetet kínáltak, a feltörekvő, egymásba ágyazódó gazdaságok pedig egymást is erősítették.

Egy korábbi elemzés szintén a legnagyobb vesztesek között hozta ki hazánkat,  a Deka Bank szakértői akkor a válság kitörése előtti legerősebb negyedév gazdasági növekedését hasonlították össze a válság utáni leggyengébb negyedéves gazdasági teljesítménnyel. Eszerint Magyarország hazai összterméke (GDP) 7,6 százalékkal esett vissza, Németország esetében ugyanez a visszaesés 6,9, Finnország esetében pedig 6,8 százalékos volt.

Utolsó helyezésünkre némi magyarázat lehet azért az is, hogy az euróövezet országait külön nem, csak a zónát egyben nézték a kutatásban, így a lényegében becsődölt Görögország sem kulloghat mögöttünk.

Magyarország növekedés kilátásai kis nyitott gazdaságként elsősorban az exporttól, és azon belül is különösen Németország teljesítményétől függ, ki vagyunk szolgáltatva a nemzetközi konjunktúra változásainak. Ezért jelent különösen nagy veszélyt a világgazdaság növekedésének jövőre jósolt lassulása is, bár a költségvetés 2012-ben 1,5 százalékos növekedéssel számol, az elemzők többsége ennél kisebb bővüléssel számol, egyesek pedig egyenesen recesszióról beszélnek. A kormány prognózisát múlt héten még Varga Mihály a miniszterelnökséget vezető államtitkár is optimistának nevezte.

Rovatok