Index Vakbarát Hírportál

Eva: szembemegy a kormány a Fidesszel

2011. november 3., csütörtök 12:21

A kormány szerdai ülésén tárgyalt az egyszerűsített vállalkozói adó jövő évi megszüntetését indítványozó módosító javaslatról, és támogatja azt. A végső döntés ugyanakkor a parlamenté – közölte Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtökön. Lázár János Fidesz-frakcióvezető ugyanakkor szerdán még azt mondta, hogy meg kell tartani az evát.

Az eva sorsával kapcsolatos találgatások azután éledtek fel, hogy múlt szerdán Koszorús László benyújtott az adótörvénycsomaghoz egy olyan módosítót, amely már 2012-től eltörölné ezt az adónemet (amelyből egyébként a 2012-es költségvetés 180 milliárdos bevételt tervezett). A kezdeményezést a parlamentben pénzügyi bizottsága nem támogatta, a nemzetgazdasági tárca igen, és értesüléseink szerint felmerült az is, hogy több lépcsőben 2013-ig vezessék ki ezt az adónemet.

Az eva esetleges megszűnésével kapcsolatban azonban már a Fidesz választási győzelme óta is számos találgatás volt. Orbán Viktor tavaly májusban még határozottan azt mondta: „marad az eva és az ekho is”, sőt, megjegyezte: „az új kormány arra készül, hogy kiterjessze az adózók körét”, és az adónem megtartására utalt nemrég Szijjártó Péter is.

A Fidesz képviselőcsoportja a következő frakcióülésen tárgyal a módosító javaslatokról, akkor alakítja ki álláspontját az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) jövőjéről, mondta lapunknak szerdán Koszorús. A frakció vezetése a kormánnyal szemben határozottan ellenzi az eva jövő évi eltörlését.

„Régi dilemma az eva létjogosultsága, vannak egyeztetések, mert egy nagyon fontos, sokakat érintő adónemről van szó” – mondta lapunknak Koszorús, aki szerint nagyon kényes az ügy. Azt mondta, hogy az eva eltörléséről készültek háttérszámítások, de részleteket erről nem árult el. Ugyanakkor utalt arra, hogy az evát valamilyen új adó válthatja.

Rovatok