Index Vakbarát Hírportál

Új adóval váltják fel az evát

2011. november 23., szerda 12:09

2013-tól fix, 9 százalékos kedvezménnyel kompenzálja a 27 százalékos szociális hozzájárulási adóból az állam azokat a munkáltatókat, akik szakképesítést nem igénylő munkakörben foglalkoztatnak minimálbéren dolgozókat – mondta Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára a Portfolio.hu-nak egy interjúban.

Az új kedvezmény a minimálbéreseknek eddig járó adójóváírás helyébe lép, annak kivezetésére azért volt szükség, mert túl sokan éltek vissza a rendszerrel. „Elismerjük, hogy vannak olyan munkakörök, olyan foglalkozások, amit az adórendszerben célszerű kedvezményezni. Ezt a jövőben célzottan szeretnénk elérni, ezért célcsoportjaink nagyjából a szakképesítést nem igénylő munkakörben foglalkoztatottak és az elmaradott régiókban foglalkoztatottak” – mondta az államtitkár.

A béremelésért is jár kompenzáció

Mint az ismert, 2013-ig azért is jár kompenzáció a vállalatoknak, ha a nettó érték megőrzéséhez szükséges mértékben emelik a dolgozók bérét, itt az emelés 5 százalék fölötti részét kaphatják meg a cégek adókedvezményként.

Hogy a kompenzáció helyett miért nem lett volna jobb az adójóváírás fokozatos kivezetése, az államtitkár azt mondta, hogy „a cél az volt, hogy minél gyorsabban át tudjunk állni az új rendszerre, és más szemléletet hozzunk be a munkaerő költségeinek adó- és járulékrendszerben való kedvezményezésére. Miközben kivezettük a magánszemély oldalán a torzító tényezőket, mint az adójóváírás vagy az emelt adókulcs, a munkáltató oldalán számos célzott támogatást tervezünk bevezetni”.

Emellett a kormány az államtitkár szerint dolgozik egy olyan rendszeren is, ami közvetlenül a munkavállalókat kompenzálja az esetleg elmaradó béremelésekért, itt azonban a részletek kidolgozása még folyamatban van.

Eva helyett egyszerűbb adózás

Az államtitkár arról is beszélt az interjúban, hogy egyszerűbb adórendszerre van szükség, ehhez az adminisztrációs terheket szeretné csökkenteni, és egy egyszerűbb, egységes adózási elszámolást szeretne megvalósítani a kormány.

Az eva helyett pedig szükség van „egy olyan megoldásra, ami általánosabban a kisvállalkozói szektor minél több szereplője számára lehetőséget ad arra, hogy egyszerűen adózzon”. Ennek a bevezetésére 2013-ban kerülhet sor.

Rovatok