Index Vakbarát Hírportál

Vámosi-Nagy: A terhek nagyobb részét a lakosság fizeti

2011. november 28., hétfő 14:51

Jövőre a lakosság és a vállalkozások is több adót fognak fizetni - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs . Az adószakértő szerint indokolt a jövő évi adóemelés, mert az államadósság és az államháztartási hiány csökkentése az elsődleges cél.

Csak adóemelésként lehet felfogni a kormány intézkedéseit együttesen, mondta az InfoRádiónak. Vámosi-Nagy Szabolcs emlékeztetett arra, hogy a 27 százalékosra emelt áfa mellett emelkedik az egészségbiztosítási járulék munkavállalói részének, cégautó adója és bizonyos illetékek is. Hozzátette: a válság miatt Európa több országában is adóemelésekre kényszerülnek a kormányok.

A terhek nagyobbik részét a lakosság fizeti majd a fogyasztás miatt - vélekedett Vámosi-Nagy Szabolcs. Az adószakértő szerint a hiánycél tartásához az adóemelésen kívül más nem volt eszköz, az ország jól felfogott érdekében bele kellett ebbe kezdeni. Vámosi-Nagy Szabolcs kiemelte: egyetért azzal, hogy az államadósság csökkentése és a költségvetési hiány kordában tartása az elsődleges cél.

Múlt héten az adószakértő előadásában úgy vélte, „indokolatlanul nagy figyelmet kap az eva-változtatás, ahhoz képest, hogy az adójóváírás megszüntetése jóval komolyabban érint egy nagyobb és kiszolgáltatottabb réteget” Szerinte a 3,4 millió ember által igénybe vett adójóváírás kivezetése adószakmailag indokolt, de nem igazságos. "Ehhez képest a 96 ezer vállalkozás által használt eva egy elvtelen, indokolatlan átalány".

Az adószakértő elmondta, hogy a világ minden országában az adóemelés az egyetlen elfogadható lehetőség költségvetés befoltozására, ha a kormányzat nem akar nehezebben végigvihető, kiadásoldali strukturális reformokat végrehajtani.

Rovatok