Index Vakbarát Hírportál

Malév: kényszerpályán a kormány?

2011. december 5., hétfő 07:50

A Malév „átvilágításának” eredményeit, az eladósodás okait tartalmazó Fehér könyvet hétfőn mutatja be Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, írja a Magyar Hírlap. A lap ennek kapcsán megemlíti: arra a bejelentésre szinte biztosan nem lehet számítani, hogy új tulajdonost találtak volna a Malévnak. A légitársaságról szóló magyar–kínai tárgyalások ugyanis múlt heti sajtóhírek szerint érdektelenségbe fulladtak.

A lap Mindennapi.hu múlt heti információi alapján azt írja: a Hainan légitársaság tárgyalóküldöttsége végül távozott az egyeztetésről, és levélben is nyomatékosította, hogy nem akarja megvásárolni a Malévot. A magyar kormánynak mielőbb megoldást kell találnia a vállalat sorsának rendezésére, hiszen a jövő évi költségvetés már nem számol a cég támogatásával, írja a lap, felidézve: az unió több mint egy éve vizsgálja a légitársaság állami támogatásátá, és ha kedvezőtlen döntést hoznak, akár százmilliárd forint visszafizetésére is kötelezhetik a céget.

Ha nem jelentkezik új vevő, akkor a Magyar Hírlap szerint szükség lehet egy Malév-mentőak­cióra. Sajtóhírek már korábban is szóltak olyan „titkos forgatókönyv létezéséről”, amely szerint arra készültek, hogy a súlyosan eladósodott vállalatot csődbe viszik. Ennek azonban ellentmond, hogy a bedöntés számlája is magasra rúgna, a felszámolásra 124 milliárd forintot kellene költeni.

A korábbi elképzelés szerint az orosz államot, amely a Vnyesekonombank tízmilliárdjaival károsul, más nagy építési projektek segítségével – Déli Áramlat, Paks – kárpótolnák. A Malév márkanevet, valamint az európai uniós repülőterekkel kötött egyezményeket, leszállási engedélyeket kimentenék, és új céget alapítanának a Hainan bevonásával. Ez a terv most borult, így a tulajdonos a kormánnyal jó viszonyt ápoló magánbefektetőt keres.

Rovatok