Index Vakbarát Hírportál

Még egy hétig várja az állam a Rába-részvényeket

2011. december 6., kedd 13:37

December 12-én, hétfőn 15 óráig lehet felajánlani értékesítésre a Rába részvényeket az ország 80 UniCredit fiókjában, közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. kedden. Az MNV által a Rába-részvényekért ajánlott 815 forintos ajánlati ár 31 százalékos prémiumot jelent az ajánlati időszakot megelőző tőzsdei árfolyamhoz képest.

Az elmúlt három hét során elemzői és piaci konszenzus alakult ki annak kapcsán, hogy az MNV Zrt. árajánlata vonzó és reális a jelenlegi nemzetközi iparági és tőkepiaci környezetben, amelyet a részvények nyilvános vételi ajánlat bejelentését követő árfolyammozgása is alátámaszt. A Rába részvényei kedden napközben 770-775 forinton forogtak a tőzsdén.

Az MNV Zrt. és az UniCredit Bank azt javasolja, hogy az ügylet iránt érdeklődő részvénytulajdonosok ne várjanak az utolsó pillanatokra, az ilyen esetekben ugyanis megszokott, hogy a határidő közeledtével elfogadási hullám alakul ki. A tranzakció lezárása és a felajánlott részvények ellenértékének kifizetése a vonatkozó versenyhivatali jóváhagyást követő 5 munkanapon belül válik esedékessé.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a határidő elmulasztása esetén fennállhat a veszély, hogy a későbbiekben a csökkenő közkézhányad és a lehetséges tőzsdei kivezetés miatt azon befektetők, akik most nem értékesítik részvényeiket, sokkal nehezebben és valószínűleg alacsonyabb áron tudják azt megtenni.

A Magyar Állam - a DRB Hicom által felajánlott tulajdoni hányadot figyelembe véve - jelenleg 29,25 százalék szavazati jogot biztosító befolyással rendelkezik a Rába Járműipari Holding Nyrt-ben. Az állam a vételi ajánlat nyomán érdemi befolyást biztosító tulajdonrészt szerezhet a Rába Járműipari Holding Nyrt.-ben, ezzel a nemzeti vagyon egy stratégiai iparágban gyarapodhat.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) november 8-án hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nyilvános vételi ajánlatát a Rába Járműipari Holding Nyrt. Budapesti Értéktőzsdén forgalmazott törzsrészvényeire, a felvásárlás november 11-én indult.

Az ajánlat elfogadásának jogi és adminisztratív feltétele, hogy a részvénytulajdonosok a tulajdonukban lévő Rába-részvényeket az ajánlati időtartamon belül az UniCredit Banknál előzőleg nyitott értékpapírszámlájukra transzferálják, valamint aláírva leadják a bankfiókokban található elfogadó nyilatkozatot. A részvénytulajdonosoknak a számlanyitással és az ajánlat elfogadásával kapcsolatosan az UniCredit nem számít fel semmilyen jutalékot.

Rovatok