Index Vakbarát Hírportál

Így drágult az élet mától

2012. január 1., vasárnap 11:49

Nőtt az áfa

Az általános forgalmi adó felső kulcsa 25-ről 27 százalékra nőtt, így a bruttó árban megjelenő áfatartalom 20-ról 21,26 százalékra változott. Az adómérték kezelésére alkalmas pénztárgépeket és taxamétereket február 29-ig kell átállítani, az átállításig kézi kibocsátású nyugtával, illetve számlával kell a bizonylatadási kötelezettséget teljesíteni.

Emelkedtek a postai díjak

A postai díjak 5 és 16,6 százalék közötti mértékben emelkedtek a fejlesztési minisztérium rendelete alapján. A szabványos levél postázásának díja 90 forintról 105-re nőtt.

Az elsőbbségi küldemények díja 115 forintról 130-ra emelkedett. A levelező- és a képeslapok ára nem változott. Az egyéb levelek feladása 2012-ben 120 forint helyett 140, elsőbbségiként kézbesítve 160 forintba kerül. A reklámküldemények különböző módú feladása is hasonló mértékben változik.

A személyes átvételt igénylő hivatalos iratok alaptarifája 370 forintról 390-ra, az egyéb hivatalos iratoké 300-ról 315 forintra nőtt.

Drágult az energia

Az áram szolgáltatónként különböző (-1 és +2,7 százalék közötti) mértékben drágult, országos átlagban 1,2 százalékkal növekedtek az árak az NFM szerint. Az ÁFA-kulcs változás hatását is figyelembe véve az árak 0,6-4,2 százalék közötti mértékben – országos átlagban 2,7 százalékkal – emelkedtek.

A földgáz esetében az egyes díjak 2,6 százalékos mértékben növekedtek, ami az ÁFA-kulcs módosítás hatását is figyelembe véve mintegy 4,2 százalékos áremelkedést jelent. A távhőszolgáltatás árai szintén 4,2 százalékkal emelkedtek.

Drágult a közlekedés

Átlagosan 1,6 százalékkal drágultak a rendeletben megszabott tömegközlekedési díjak. Az NFM szerint a díjemelésre azért volt szükség, mert a jegy- és bérletárak, pótdíjak változatlan szinten tartása esetén az áfakulcs növekedésével a szolgáltatók nettó bevétele csökkent volna. Ugyanakkor megszűnt a regisztrációs jegy, mivel az erre alapozott statisztikák, a díjmentes utazásokkal kapcsolatos felmérések elkészültek, így az NFM szerint a rendszer fenntartása indokolatlanná vált.

Nagyobb minimálbér, egykétkulcsos szja

A minimálbér 93 ezer forintra nőtt, ugyanakkor megszűnt az adójóváírás intézménye. Az egykulcsosnak mondott személyi jövedelemadózás, mint ezt már korábban is tudni lehetett, valójában lényegében kétkulcsossá vált: a havi bruttó 202 ezer forint fölötti jövedelemnek a félszuperbuttóval felszorzott része után kell a 16 százalékos szja-t megfizetni.

A bruttó 300 ezer forint alatt keresők nettó bérének értékét a munkaadónak kell megőriznie. Aki ezt nem tartja be, azt a munkaügyi ellenőrzés során nem bírságolhatják, viszont az elvárást nem teljesítő cég két évig nem indulhat közbeszerzésen, és nem kaphat állami támogatást.

Csökkent a regisztrációs adó

Lényegesen csökken a regisztrációs adó, például az 1101-1400 köbcenti közti motorral üzemelő benzines, vagy az 1301-1400 köbcentis dízelmotoros autók regisztrációs adója 350 ezer forintról 65 ezer forintra csökken. Ugyan ebben a kategóriában a 4-esnél rosszabb környezetvédelmi osztályú autó adója 1,4 millió forintról 780 ezerre csökken.

Jármű adatai 0-3 év 4-8 év 8 év fölött
0-40 kW 550 Ft/kW 450 Ft/kW 300 Ft/kW
41-80 kW 650 Ft/kW 550 Ft/kW 450 Ft/kW
81-120 kW 750 Ft/kW 650 Ft/kW 550 Ft/kW
120 fölött 850 Ft/kW 750 Ft/kW 650 Ft/kW

A regisztrációs adóról szóló törvény kiegészült azzal a szabállyal, hogy ilyen adót kell fizetnie a flottaüzemeltetőnek is, ha belföldi illetőségű személynek ad bérbe autót, illetve az illetéktörvény módosítása megemelte a személygépkocsik átírási illetékét.

Változott a chipsadó

A koffein- és taurintartalom együttes jelenléte esetén a termék akkor is adókötelessé vált, ha ezen összetevők közül bármelyik meghaladja a határértéket. Adókötelessé váltak azok a sütőipari termékek, amikben 100 grammonként 2 grammnál több só van, illetve azok a sós élelmiszerek is, amelyek extrudálással készülnek.

A  magas gyümölcstartalmú extradzsemek és különleges minőségű lekvárok kivételével — magas cukortartalmukra tekintettel — kiterjesztették a népegészségügyi termékadó hatályát a gyümölcsízekre (lekvárokra).

Tekintettel arra, hogy a gyermekek körében a tejfogyasztás sok esetben összekapcsolódik a kakaófogyasztással, így a tejben oldandó, ezáltal tejfogyasztást is generáló cukrozott kakaóporok a többi előre csomagolt cukrozott készítményhez képest alacsonyabb adóterhet viselnek, csak 70-ot kell befizetni kilogrammonként. 150 forintról 130 forintra csökkent az adó mértékét az előrecsomagolt cukrozott készítmények esetében.

Szigorodott az eva

A változtatások értelmében az eddigi 30-ról 37 százalékra emelkedett az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsa, a munkaadó által fizetendő tb-járulék pedig 27 százalékos, szociális hozzájárulási adóvá változott.

Itt a pornóadó

25 százalékos adót vetettek ki a pornográf tartalmakra és 3 százalékos, árbevétel alapú adót a filmvetítésre és -terjesztésre. A törvény zárószavazása előtti módosítás értelmében ez utóbbi is csak a pornóra vonatkozik, a többi mozinak, dvd-kölcsönzőnek nem kell fizetnie. A módosítás után adót fizethetnek a telefonos, erotikus szolgáltatások is, meglepő módon azonban mégsem terheli pornóadó a szexuális termékeket.

Vagyis azokat a tárgyakat, „amelyek elsődleges célja a szexuális ingerkeltés, különösen amely nemi aktust vagy egyéb szexuális cselekményt nyíltan ábrázol, illetve emberi testet, testrészt szexuális ingerkeltésre alkalmas módon vagy szexuális ingerkeltés céljából ábrázol, ideértve a – rendeltetése szerint – szexuális ingerkeltésre szolgáló, nemi aktus vagy egyéb szexuális cselekmény során alkalmazható eszközt is.”

Korlátozták a hitelkamatokat

Január elsejétől magánszemélyek egymásnak legfeljebb a jegybanki alapkamatánál 24 százalékponttal magasabb kamatra adhatnak kölcsönt, és a bankok által magánszemélynek felszámítható hiteldíj is legfeljebb ennyi lehet. A késedelmi kamat sem lehet több a jegybanki alapkamat, plusz 24 százalékpontnál - szemben az eddigi 31 százalékkal.

A banki kamatokat a hitelintézeti törvény módosítása szabályozza. A már említett jegybanki alapkamat plusz 24 százalékos kamatplafon alól kivétel a hitelkártya- és az áruhitel. Ezek kamata legfeljebb 39 százalékkal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot - jelenleg 46 százalékkal.

Nőttek az adóbírságok

Jelentősen növekedett a késedelmes adófizetését kiszabható bírságok összege. A jelenleg általánosan alkalmazható 50 százalékos adóbírsághoz képest, jövőre akár az adóhiány 200 százalékáig terjedő összeget is fizethet az, akinél a hiányt az adóhatóság megállapítja. Az iratmegőrzési kötelezettség a vállalatok, valamint szigorodnak a jogkövetkezmények: elmulasztása 1 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, míg a kapcsolt vállalkozások közti ügyletekkel járó nyilvántartási kötelezettség megsértése akár 4 millió forintba is kerülhet a nem kellően körültekintő adózónak.

Rovatok