Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálódtak a Magyar Telekomnál

2012. január 4., szerda 14:26

Egy, az Egyesült Államok Dél-New York-i körzeti bíróságához benyújtott tőzsdefelügyeleti keresetlevél szerint a Magyar Telekom vezetői 2005-ben négy hamis szerződés keretében 7,35 millió eurót fizettek ki tanácsadókon keresztül montenegrói hivatalnokoknak, hogy azok segítsenek a Telekom Crne Gore AD felvásárlásában.

Mintegy ötszáznyolcvanezer euró korrupciós pénz átvételét kérik számon Ana Kolarevićen, Milo Đukanović egykori montenegrói államfő ügyvédként praktizáló testvérén. A kétezres évek közepén, 2005-ben és 2006-ban a montenegrói állami telefontársaság privatizációja során a vádak szerint a tanácsadói szerződéseket rutinszerűen datáltak vissza, írta a srbija.blog.hu.

Olyan, jellemzően külső ügyvédi irodáknak adott megbízásokból származó jogi tanácsadói tételeket számláztak ki, amelyekről a vizsgálat megállapította, hogy a Magyar Telekom, illetve a többi érintett társaság jogi osztályainak a belső jogászai, valamint más tartós megbízások alapján közreműködő ügyvédek a kiszámlázott tételek töredékéért korábban már elvégezték.

Ana Kolarević ügyvédnő tagadja, hogy bármilyen törvénytelen pénzt átvett volna, ám fivérével, Milo Đukanović-csal szemben már több mint egy évtizede felmerültek olyan vádak, miszerint érintett volt a balkáni cigarettacsempész-maffiában, és amíg hatalmon volt, állítólag a személye is gátolta Montenegró esetleges európai uniós csatlakozási folyamatát.

A Javni Servis hírportál az ügy kapcsán azt is írja, hogy két egykori Telekom CG felsővezetőnek, akiket még a korabeli montenegrói állam emelt a pozícióba, a privatizáció alatt 450 ezer, illetve 110 ezer eurót utaltak a magánszámláikra 2005. május 20-án, ugyanazon a napon, amikor a Magyar Telekom is jelentősebb összeget utalt az utóbb színleltnek tűnő tanácsadói szerződések alapján. Az egyik megvesztegetett hivatalnok a bank egyik alkalmazottjának állítólag el is ismerte, hogy a pénz az ő jutaléka a privatizációs bizniszben, ezért is választotta azt a bankot és a diszkréciójukra kifejezetten számít.

Felfigyeltek Washingtonban

A Magyar Telekom a szabályoknak nem megfelelő módon könyvelte el az így kifizetett tételeket és mivel a könyvelési szabálytalanságok a Deutsche Telekom pénzügyi jelentéseiben is szerepeltek – utóbbi papírjaival pedig New Yorkban is kereskednek – Amerikában vizsgálat indult.

Az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsdefelügyeletének (SEC) New York-i bírósághoz benyújtott keresetlevele szerint a Telekom megsértette a vesztegetésellenes, pénzügyi nyilvántartásokkal és belső kontrollokkal kapcsolatos rendelkezéseket. A SEC három korábbi vezető ellen is feljelentést tett: Straub Elek egykori vezérigazgató, illetve Balogh András és Morvai Tamás stratégiai igazgatók ellen.

A cég, anélkül, hogy akár beismerné, akár tagadná a keresetlevélben szereplő állításokat, hozzájárult annak benyújtásához, és a SEC javasolt végleges ítéletéhez, hogy lezáródhassanak a vizsgálatok. A társaság a bíróság jóváhagyása esetén 31,2 millió dollárt fizet és az ítélet szerint véglegesen eltiltják a fenti rendelkezések megsértésétől.

A Magyar Telekom által a DOJ és a SEC vizsgálatainak egyezség útján történő lezárása keretében fizetendő összesen 90,8 millió dolláros (21,8 milliárd forint) összegre korábban céltartalékot képzett. A belső vizsgálati költségek ezen felül 25 milliárd forintba kerültek a cégnek. „Hogy mennyit nyert a Magyar Telekom a korrupcióval, azt vélhetően nem fogjuk megtudni soha” – írja az ügy kapcsán az Ecoline.hu.

Rovatok