Index Vakbarát Hírportál

A Malévnál sem tudják, mi lesz

2012. január 30., hétfő 16:02 | aznap frissítve

„Fogunk-e még Malév-géppel repülni, ha egyszer már megvettük rá a jegyet?” – tettük fel a kérdést háromszor is hétfőn napközben a légitársaság ügyfélszolgálatának. A három alkalommal – nagyjából egy óra telt el az első és az utolsó érdeklődés között – három igencsak eltérő, és az ügyfélszolgálat fokozódó bizonytalanságát jelző választ kaptunk.

Amikor először érdeklődtünk a tavaszra lefoglalt repülőjegyünk sorsa iránt, a telefonos ügyintéző még határozottan, mintegy ellentmondást nem tűrően állította: egyetlen járat sem fog a „tulajdonosváltás miatt” a földön maradni, kár aggodalmaskodnunk.

A második kísérletünkre már egy kevésbé magabiztos ügyfélszolgálatost kaptunk. Ő, amikor azzal kezdtük, hogy sok mindent olvastunk a hírekben, és szeretnénk tudni, hogy akkor most utazhatunk-e vagy sem, azt közölte: az biztos, hogy a héten még biztosan repülnek a gépek.

A harmadik próbálkozásunk egy picit reményvesztett hangú ügyintézőhöz vezetett. Elkezdtük sorolni, hogy miket írnak a lapok, és hogy akkor érdeklődni szeretnénk, hogy az áprilisra tervezett skandináv utazásunk miatt kell-e aggódni, vagy sem. Nagyon felépített mesét nem kellett kitalálni, gyorsan megkaptuk ugyanis a választ, hogy ők is pontosan annyit tudnak, mint a potenciális utas a vonal túlsó végén.

Mindenki hallgat

Ebben a helyzetben persze a hivatalos tájékoztatás lenne a legjobb – az viszont továbbra sincs.Mint megírtuk, napokon belül kiürülhet a Malév kasszája, részben azért, mert a pénteki közgyűlésén nem sikerült a tőkeemelésről dönteni. És miután a hétfő reggel állami csődvédelem alá vont cég már hosszabb ideje csak készpénzért kap kerozint, lehet, hogy a hét második felében már fel sem szállnak a gépei.

A cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ sem a Malévtól, sem az állami tulajdonos MNV Zrt.-t felügyelő fejlesztési minisztériumtól. Azt gondoltuk, hogy majd a cikk publikálása után, ám továbbra sem válaszoltak - még az ilyenkor szokásosnak mondható reakció, azaz a csődhelyzet cáfolása sem történt meg. A Malévnál – ahol hétfőn igazgatósági ülést tartottak, és amelynek hétfőn legalább a Boeingeket lízingelő amerikai céggel sikerült megállapodnia – minden kérdéssel a tulajdonosi jogköröket gyakorló NFM-hez irányítottak minket, a minisztérium viszont semmilyen formában nem reagált.

Venni még lehet

Bár az ügyfélszolgálatosok már korántsem biztosak abban, mi lesz a céggel néhány nap múlva, a Malév honlapján még mindig lehet jegyeket foglalni. A kérdésre viszont, hogy mi lesz a már lefoglalt, kifizetett jegyekkel, továbbra sincs válasz, így lehet, hogy kockázatos most egy ilyen vásárlás.

Rovatok