Index Vakbarát Hírportál

Újra csődközelben a Zsolnay

2012. március 9., péntek 08:21

Létéért küzd a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt., miután a tulajdonosok ismét elhalasztották az évek óta ígért 500 millió forintos tőkeemelést - írta pénteki számában a Napi Gazdaság a társaság egyik vezető beosztású, de neve elhallgatását kérő munkatársára hivatkozva.

A cég kritikus helyzetéhez a minden korábbinál súlyosabb forráshiány mellett a megrendelésállomány csökkenése is hozzájárult, az elmúlt hónapokban a dísztárgyak mellett az épületkerámiák iránt is csökkent az érdeklődés.

A 90-es évek eleje óta számtalan tulajdonosváltást megélt, privatizált, majd újraállamosított társaság 2005-ben került az önkormányzat tulajdonába. A város 49 százalékos részvénycsomagját eladta a Manufaktúra Befektető Kft.-nek, amelynek tavaly a Közgép Építő- és Fémszerkezet Zrt. lett a tulajdonosa. A Közgép a múlt év végéig nem tudott eleget tenni az adásvételi szerződésben vállalt 500 millió forintos tőkeemelési kötelezettségnek. A két tulajdonos február közepén abban állapodott meg, hogy a Közgép az év végéig teljesíti kötelezettségét.

A Napi Gazdaság szerint ugyanakkor kiderült: a Zsolnay addig nem bírja ki, ráadásul már termelni sem tud, mivel a pirogránitgyártáshoz szükséges kemencéi tönkrementek. A lapnak nyilatkozó, de meg nem nevezett szakember szerint a Zsolnay gépparkja teljesen elavult, eszközeinek többsége használhatatlan.

Rovatok