Index Vakbarát Hírportál

Így lehet olcsóbb az árfolyamgát

2012. március 26., hétfő 06:28

A közjegyzői kamara javaslata szerint tízezer forint alá csökkenhet az új árfolyamgát szerződésmódosításainak díja. Ehhez azonban enyhíteni kell az archiválási szabályokat.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara javaslatot tett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak az új árfolyamgát  szerződések közokiratba foglalása költségeinek csökkentéséről − mondta a Napi Gazdaságnak Tóth Ádám elnök. Tavaly nyáron az első árfolyamrögzítés-törvény megszületése után 14 800 forintos díjban állapodtak meg a Magyar Bankszövetséggel.

A mostani javaslat szerint az összeg bőven tízezer forint alá csökkenne, amennyiben a szabályozó mentesítené az egyébként csak három évre szóló szerződésmódosítás kapcsán a közjegyzőket a rendkívül szigorú elektronikus archiválási, illetve a papíralapú ötvenéves őrzési kötelezettség alól.

Az elnök szerint azt is meg kell fontolni, hogy az új árfolyamgát-szerződéseknél egyáltalán van-e értelme a közjegyzői okiratba foglalásnak. A jelenlegi feltételek szerint a gyűjtőszámlán lévő pénz nehezen végrehajtható, miután a szerződés megkötésekor sem az esedékességet, sem azt nem lehet pontosan rögzíteni, hogy mekkora összeg gyűlik össze a számlán.

Tóth emlékeztetett arra, hogy bár tavaly nyáron egy két és fél oldalas standard szerződésről állapodtak meg a Bankszövetséggel, azt számos pénzintézet nem tartotta kielégítőnek, és teljes körű, egységes szerkezetbe foglalt szerződésmódosítást kezdeményezett a közjegyzőknél − természetesen sokkal magasabb díjért, amit a banknak kellett fizetnie.

Szakértők szerint a közjegyzői okiratba foglalás megkerülhető lehet akkor is, ha az árfolyamgát II. törvényt úgy módosítják, hogy a rendes hitel felmondásának időpontjában a gyűjtőszámla-szerződés automatikusan lezárul, az aktuális (a banki és a kormányzati kötelezettségvállalás levonása után megmaradt) egyenleget pedig az alapköveteléshez írják hozzá, amely az eredeti közjegyzői okirat alapján végrehajtható. A legoptimistább nézetek szerint is legalább 400 ezer szerződést érint majd a változás.

 

Rovatok