Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy harmincszázalékos áfáról ír

2012. április 5., csütörtök 11:05 | aznap frissítve

Nincs lehetetlen

Ez nem fog menni, mondták sokadjára is. Az árokba csúszott traktor mélyen megült a sárban. Ez volt a faluban az egyik legnagyobb és legnehezebb traktor. Gyarmati gazda büszkesége volt, még a hetedik feles után is pörgő nyelvvel mondta, hogy ez Kutlucan-Fendt 936 Vario traktor. Mindenki elismerően bólogatott ilyenkor, már csak azért is, mert Gyarmati gazda ettől általában elérzékenyült, és mindenkit meghívott még egy körre.

Épp ebből lett a baj. A derék gazda egy este a szokottnál is kapatosabban ült a kocsijában, árokba hajtott vele. Hazagyalogolt a Kutlucan-Fendtért, hogy azzal majd kihúzza az öreg Suzukit, de épp ellenkezőleg: a traktor rácsúszott a kocsira, és mélyen benyomta a sárba, majd maga is beleragadt. A gazda reggel elment a körzeti megbízotthoz, hogy üres az udvar, ellopták a kocsiját és a Kutlucan-Fendtet is. Kapott egy kijózanító pofont, majd hamarosan ott álltak az útmentén a sárba szorult traktor és az alá temetett kocsi mellett. Körülbelül.

Mindenki a fejét vakarta. Ilyen még nem történt Mezőségfán, mióta világ a világ.

Ekkor egy fekete autó állt meg a tanácstalan tömeg mellett. Szemüveges, furcsán fésült, kerek fejű ember szállt ki belőle. „A Kárpát-medencei gazdasági csodát keresem” – mondta. Mutatták, hogy mennie kell tovább egyenesen még úgy százhúsz évig.  Megköszönte, visszaült. Majd újból kiszállt. „Bajban vannak?”

Mondják, hogy a kocsi és a Kutlucan-Fendt és a sár. A férfi bólint egyet. „Menjenek, igyanak egy házi főzésű sört vagy pálinkát az egészségemre, aztán jöjjenek vissza”.

Elmentek, visszajöttek. Az autó, igaz, kicsit összetörve, a Kutlucan-Fendt, igaz, kicsit sárosan, de ott állt az úton, az öltönyös épp szállt be az autóba. Megkérdezték, hogy csinálta. „Egyszerű ez, jó emberek. Mindent fel lehet emelni. Egyszerűbben: nincs lehetetlen”.

- hj -

Ötkulcsos áfarendszerről és a pénzügyi tranzakciós adó szükségességéről ír Matolcsy György a Heti Válaszban megjelent könyvismertetőjében, ugyanakkor a központi vagyonadó bevezetése ellen foglal állást.

Mégsem jó mindig az adócsökkentés?

Az írás Bruce Bartlett az Egyesült Államok adórendszeréről szóló könyvének ismertetőjével indul, itt Matolcsy kiemeli, hogy a szerző szerint le kell számolni azzal az illúzióval, hogy minden adóemelés rossz, és minden adócsökkentés jó, hiszen „ha az adócsökkentések révén nő a költségvetési deficit, akkor nő az államadósság”.

Emellett Matolcsy azt is kiemeli, hogy a szerző szerint a személyi jövedelemadó csak kétféle lehet: arányos és progresszív. Előbbi – vagyis az egykulcsos adó – fair, egyszerű, jobb a növekedésnek, de erős politikai elhatározás kell a bevezetéséhez. A progresszív adóval „az a baj, hogy visszafogja a teljesítményt, és ha egyszer letérünk az arányosságról, nincs megállás”.

Csendes adóforradalom

Az írás ezután áttér a magyar helyzetre. Matolcsy szerint „csendes adóforradalom zajlik”, aminek az új alapelvei az egyszerűség, időbeli stabilitás, fokozatosan csökkenő adócentralizáció, az adózók körének növelése és a fogyasztási-forgalmi adók növelése, az adózás „zöldítése”, az arányosság érvényesítése a jövedelmi adóknál, a szociális szempont érvényesítése a forgalmi adóknál és a foglalkoztatás ösztönzése a járulékoknál.

„Lépéseket tettünk egy széthúzott áfarendszer felé. Jobb volna öt kulcs – 5, 15, 20, 25, 30 százalékkal –, de az unió még nem engedi – írja Matolcsy. – Megyünk azonban egy ötkulcsos, élőmunkát terhelő adózás felé, ami elismeri a magyar munkaerő kínálati és keresleti egyenlőtlenségeit. A 100 százalékos általános kulcs mellett van már 50 százalékos (a közszférából kilépők esetén 1 évre, kétszer 4 órás női munka esetén) és 0 kulcsunk (rehabilitációs kártyával rendelkezők és start munkások), de még szükségünk lesz egy 75 és egy 25 százalékos kulcsra is.”

Vagyonadó nem, tranzakciós adó viszont kell

„A központi vagyonadót sokan kérik, de ez nem jó ötlet, mert csak igazságtalan lehet: ami látható, az adóztatható, ami nem, az nem adózik. Az önkormányzatok differenciált ingatlanadóztatása a kisebb rossz: erre megyünk, de ennek is van kockázata” – írja az ingatlanadóról a nemzetgazdasági miniszter.

Matolcsy ugyanakkor kiemeli, hogy „a pénzügyi rendszerben nincs forgalmi adó, miközben az adózás súlypontját áthelyezzük a forgalomra és a fogyasztásra: be kell vezetnünk a pénzügyi forgalmi adót”.

Emellett Matolcsy szerint be kerll vezetni a 30 főig egyszerűbb vállalkozói adót, mert a kisvállalkozók körében nincs még egyszerű adóztatás, és mivel „az elmaradt térségekben nincs differenciált adózás: jön a szabad vállalkozási zónák kedvező adózása”.  „Nincs igazságos adórendszer, de lehet hatékony az adózás” – zárja írását a nemzetgazdasági miniszter.

Azzal kapcsolatban, hogy az írásban szereplő adótervek tekinthetők-e kormányzati álláspontnak, megkerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, egyelőre várjuk a választ.

Rovatok