Index Vakbarát Hírportál

300 közelében az euró

2012. április 23., hétfő 11:17 | aznap frissítve

Az eurót fél ötkor 299,6 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, az euró délben 298,67 forinton áll. Kora reggel 297,42 volt az árfolyam a péntek délutáni 296,75 forint után. Az euró napi csúcsa 299,75 volt.

A forint árfolyamára egyrészt az euró gyengülése hatott, az uniós valuta a francia elnökválasztás okozta bizonytalanság miatt gyengült hétfőn reggel a dollárral szemben. Az aggodalmakat az váltotta ki, hogy Nikolas Sarkozy jelenlegi államfő kihívója, Francois Hollande kilátásba helyezte, hogy győzelme esetén felülvizsgálja az európai pénzügyi stabilitási megállapodást. Ezen túlmenően a régiós devizákat gyengítette a cseh kormánykoalíció felbomlásáról szóló bejelentés is - mondták el devizapiaci kereskedők.

Egyben ez azt is jelenti, hogy piacokat a legkevésbé sem hatotta meg a Széll Kálmán Terv 2, a nagy visszhanggal beharangozott új csomag gyakorlatilag újabb, nagy mértékű adóemeléseket hoz, ami várhatóan komolyan visszafogja majd a potenciális növekedést.

A vártnál jóval gyengébb lett a francia és a német feldolgozóipari beszerzési menedzser index elõzetes áprilisi értéke, ami szintén fokozta az aggodalmakat. A vezetõ európai részvénypiacok 2-3 százalékos mínuszba süllyedtek, a kockázatkerülés jeleként pedig az euró is gyengült a dollárral szemben is gyengült 1,3155-ig délelőtt negyed tizenkettőre.

Karsai Péter, a Commerzbank elemzője szerint a holnapi Orbán - Barroso megbeszélés kimenetele befolyással lehet hazánk kockázati megítélésére és a forint árfolyamára is.  Az uniós megbeszélések és az eljárások miatt a hazai deviza árfolyamalakulása eltérhet a régiós társaktól, vagy akár a nemzetközi hangulat dominálta kereskedéstől a hét során, véli a szakértő.

Estek a vezető hazai részvények is. Az OTP-t 3 370 forintért adták tizenkettőkor, ami 2,9 százalékos csökkenést jelent, a Mol 17 100 forinton áll, ami 2,2 százalékos visszaesésnek felel meg.

A dollárt 226,9 forinton jegyezték hétfőn délelőtt, míg péntek délután 225,1 forintot ért. A svájci frank jegyzése 248,05 forint a pénteki 247,14 forint után. A japán jen árfolyama pedig 2,8008 forint a pénteki 2,7562 forint után.

Rovatok