Index Vakbarát Hírportál

A tűzzel játszik a magyar kormány

2012. június 6., szerda 12:42 | aznap frissítve

A külföldi befektetők rendkívüli kockázatot látnak a nacionalizmus erősödése miatt Magyarországban, és emiatt inkább előbb, mint utóbb erősen csökkenteni fogják jelenlétüket az országban, mondta az alapblog.hu-nak Erik Jones, az Oxford Analytica tanácsadó cég európai vezetője, egyben a Johns Hopkins Egyetem Európai Tanulmányi központjának igazgatója.

Ez Magyarország és más nagy rizikót jelentő európai övezetek elszigetelődését, ezzel együtt gazdasági helyzetük drámai romlását hozza magával. Egyes európai politikusok, köztük magyar és görög döntéshozók valójában a tűzzel játszanak, még ha ezzel nincsenek is tisztában.

Borotvaélen táncolunk

Magyarország vezetői Jones szerint arra számítanak, hogy az európai helyzet súlyossága nekik kedvez és az IMF és az EU engedni fog, mert nem tehet mást ilyen bonyolult, minden uniós országot valamiképpen sújtó gazdasági-pénzügyi szituációban. „A magyarok az időhúzást választották, játszanak” – mondta.

Ugyanakkor az ország borotvaélen táncol, mert az IMF és az EU nem fog engedni, ezzel ugyanis lejáratná magát. "A magyar fél pedig, attól tartok, nem fog további kompromisszumkészséget felmutatni, kötni fogja az ebet a karóhoz" - tette hozzá.

Öngerjesztő folyamat

A nacionalizmus előretörése Jones szerint egy öngerjesztő folyamat. "Bosznia, Szerbia kapcsán megtanultuk, hogy egy – minden ellentétes híreszteléssel szemben – sokat ígérő, virágzásnak indult régió - a nacionalizmus bűvöletébe kerülve félelmetes gyorsasággal süllyedt le, ami aztán háborúba sodorta a térséget. Ennek bekövetkeztét - csupán pár évvel korábban - senki sem merte volna megjósolni" - mondta.

Ma szerinte  Közép-Európa ugyancsak nagyon sokat ígérő, nagyfokú fejlődésre érett körzet. "Csakhogy – kívülről egyre láthatóbban – egyes térségbeli kormányok, konkrétan Magyarország, nacionalista, EU-ellenes retorikával és immár valós politikai lépésekkel, felvállalják a konfrontációt egyrészt Brüsszellel, másrészt az IMF-fel, harmadrészt a szomszédokkal. Ebből a kívülállók – például a magamfajta amerikai elemzők, illetőleg a befektetők és utánuk a politikusok– levonják a következtetést, hogy Közép-Európában, jelesül Magyarországon folyamatosan növekszik a kockázat" - mondta.

Nyugaton is terjed

"Kétségtelenül terjed Nyugat-Európában is a nacionalista hozzáállás, ráadásul Spanyolországban a szeparatizmus is: a baszkok, a katalánok megint le akarnak válni" - mondta Jones. "A görögökben nacionalista indulatok szabadultak fel a németekkel szemben, a németekben – másként ugyan – de a görögökkel szemben. Egymásra épülnek Európa-szerte az újabb és újabb konfliktusok, hol kisebb, hol nagyobb tűzfészkek alakulnak ki. Kezd az egész kontrollálhatatlanná válni."

Jones szerint ez több szempontból is nagyon veszélyes, ugyanis a szétesési folyamat kezd önálló életet élni, a politikusok csak kullognak az események után, de ellenőrizni, irányítani már nem tudják őket.

Lépni kell az eurózónáért

Az EKB-nak Jones szerint hozzá kellene látnia európai országok államkötvényeinek vásárlásához, bejelenteni kamatcsökkentéseket, és jelezni, hogy – kerül, amibe kerül – rendkívüli és hatalmas pénzinjekciókkal fogja ellátni, ameddig csak a helyzet megkívánja, az egész euróövezetet, valamint tőkésíteni fogja a bajban lévő országok problémás bankjait.

"A politikától, mindenekelőtt a német politikusoktól azt várják, hogy határozottan zöld utat adjanak olyan lépéseknek, amelyek nyomán összeurópai felügyelet alá kerülnek a nemzetállamok bankjai és létrejöhet az összeurópai betétbiztosítási rendszer" - mondta Erik Jones.

Önmagukban életképtelenek az európai gazdaságok

Szerinte az eurórendszer mentése globális politikai, biztonságpolitikai és gazdasági érdek. Az euró egy olyan rendszer alapjává vált, amely, ha részeire, vagyis nemzetállamokra bomlik szét, akkor azok egyenként többségükben életképtelenek lesznek.

Ezek az európai országok, az EU-tagállamok külön-külön egészen piciny résztvevői a világgazdaságnak és Jonse szerint önállóan versenyképtelenek. Csak együttesen tudnak talpon maradni a délkelet-ázsiai, az észak- és dél-amerikai régiók vagy Kína és India mellett.

Rovatok