Index Vakbarát Hírportál

Jóval kisebb lesz a búzatermés idén

2012. június 13., szerda 14:11

Idén a tavalyi 4,5 millió tonnával szemben 3,7-4 millió tonna őszibúza-termésre számít a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége. A termelők szerint a vidékfejlesztési minisztérium bizonytalanságot okozott a nagybirtokok állami támogatáshoz való hozzáférése ügyében, a tárca szerint a erről szó sem volt.

Ács József ennél konkrétabb termésbecslésbe nem kíván bocsátkozni, mert a betakarítható búza mennyiségét sok tényező befolyásolja. De azt hozzátette, hogy az idén is "meglesz az ország kenyérnek valója, és még kivitelre is jut".

A szélsőséges időjárás miatt az őszi búza hozamai igen eltérőek lesznek az országban. Van, ahol hektáronként 3 tonnát alig meghaladó mennyiséggel számolnak átlagosan, míg más régióban az átlag várhatóan a 4 tonnát is meghaladja hektáronként. Más kalászosokra - például az árpára - ugyanilyen arányú hozameltéréseket prognosztizálnak a szakemberek.

Szotyi lesz bőven

A tavaszi vetésű növényeknek jót tett a csapadék. A kukoricából és a napraforgóból a szakértők szerint rekord körüli termés várható a növények mostani állapotát tekintve. A kukorica vetésterülete 1,2 millió hektár, a napraforgóé pedig ennek a fele. Az utóbbi napok viharai ugyanakkor az elnök szerint főként az ország déli területein okoztak károkat, kisebb körzetekben sávosan.

A választmányi tagok szerint országosan inkább a szárazság okozza a nagyobb gondot a gazdálkodóknak. A szélsőséges időjárási körülmények - azaz az aszály és a fagy - leginkább a repcét viselte meg. Van olyan térség az országban, ahol az elvetett terület 70 százaléka kipusztult.

A miniszter bizonytalanságot okozott

Tóth István, a MOSZ titkára arról is beszélt az, hogy a vidékfejlesztési miniszter azon kijelentése, miszerint az 500 hektár feletti területen gazdálkodók birtoka nagybirtoknak számít - és állami támogatást sem kaphat - bizonytalanságot okozott az ágazatban.

Ennek súlyos gazdasági hatásai lehet - értékelte a szakember. Szerinte emiatt például csökkenhet az agrárium hozzájárulása a GDP-hez, fejlesztések maradhatnak el, munkahelyek ezrei szűnhetnek meg. Ezért ezt a kijelentését a miniszternek tisztáznia kell - mondta Tóth István.

Szó sem volt erről

A VM közleményben reagált az elhangzottakra. Szerintük Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Lakitelken a nagybirtokokkal kapcsolatban arról beszélt, hogy az állami földek hasznosításánál az államnak nem az 1.200 hektárnál nagyobb területtel rendelkező cégeket és magánszemélyeket kell támogatnia. A kormány célja a kis és közepes családi gazdaságok megerősítése, s nem a nagybirtok-koncentráció elősegítése.

A miniszter beszédében állami támogatásról szó sem volt. A kormány és a vidékfejlesztési tárca minden esetben a jogszabályoknak megfelelően jár el az agártámogatások odaítélésénél - olvasható a VM közleményében

Rovatok