Index Vakbarát Hírportál

Még nem is hatályos, már átírná Matolcsy a Munka törvénykönyvét

2012. június 18., hétfő 07:21

Bár végszavazásához ért a Munka törvénykönyve hatályba léptetéséről és az átmeneti rendelkezésekről szóló salátatörvény, azt egyelőre nehéz felmérni, hogy pontosan milyen hatással lesz az új Mt., illetve a most elfogadásra váró jogszabálycsokor a munkaerőpiacra. A Napi Gazdaság értesülései szerint még az idén legalább egyszer biztosan módosítják a Munka törvénykönyvét. Ezzel kapcsolatban ugyanis konkrét ígéretet kaptak a salátatörvény egyeztetésében részt vevő szakszervezetek és érdekképviseletek a Nemzetgazdasági Minisztériumtól.

A tárca a jelenleginél alaposabban írta volna át például a foglalkoztatási, a munkavédelmi, vagy a munkaügyi ellenőrzésről szóló passzusokat. Az érdekképviseletek megkönnyebbülésére végül a nagyon radikális változásoktól az idő rövidségére tekintettel elállt az NGM, de év végéig − az új Mt. gyakorlati alkalmazási tapasztalatai alapján − finomhangolná a a törvényt. Az érdekképviseletek és a szakszervezetek várakozása szerint egyébként hiába fogadják el most az adó- és költségvetési törvényeket, a gazdasági változások miatt úgyis módosítani kell majd év végén például a minimálbérrel kapcsolatos részeket is.

Az új jogszabályok alkalmazását nehezíti majd, hogy az egyébként 66 törvényt átíró jogszabálycsomag csak a júliustól hatályos új Mt.-t legkevesebb 25 ponton módosítaná, ráadásul a héten elfogadott módosítók is komoly változásokat hoznak. Jó példa erre a fideszes Kara Ákos megszavazott módosítása, amely egy, a magyar munkajogban teljesen új fogalmat, a kötetlen munkaidő bevezetését javasolta. A kötetlen munkaidő fogalma az utóbbi időben már szerepelt az Mt.-ben, bár nem volt pontosan definiálva. Az elfogadott módosító szerint azt foglalkoztatják kötetlen munkaidőben, aki munkaideje legalább felével maga rendelkezik.

Ezzel a fogalommal óriási adminisztrációs és jelentős anyagi tehertől szabadulhatnak meg a munkaadók, ami nem feltétlenül előnyös a munkavállalók számára − mondta a Napi Gazdaságnak Tálas Miklós, az MSZOSZ munkajogásza. Így ugyanis a munkaadó mentesül a munkaidő-nyilvántartás pontos vezetése, illetve a nyilvántartott túlórák kifizetése alól. A kötetlen munkaidőben dolgozóknál nem lesz lehetőség a túlórák lecsúsztatására sem. Az elfogadott szöveg szerint bárki számára elrendelhető, vagyis szinte az összes irodai, adminisztrációs, ügyintéző, tervező alkalmazottra alkalmazható. Az új Mt. átmeneti rendelkezései szerint egyébként a következő fél évben pedig még párhuzamosan kell alkalmazni a jelenleg hatályos, illetve a júliustól hatályba lépő új munkajogi kódexet. Ez elsősorban a már folyamatban lévő, illetve a következő fél évben bekövetkező jogvitás ügyeknél lesz problémás az esetlegesen bírósági szakaszba jutott ügyek elbírálásakor.

Rovatok