Index Vakbarát Hírportál

Kezdődik a soltvadkertiek kártalanítása

2012. június 20., szerda 09:15 | aznap frissítve

Mától megkezdi és 20 munkanapon belül befejezi az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítását - derül ki az OBA szerdai közleményéből.

A kártalanítás során a betétesek - mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások - személyenként maximálisan 100 ezer eurónak megfelelő, vagyis mintegy 28,9 millió forint kártalanítást kaphatnak. Az OBA kiemeli, hogy a kártalanítás automatikus, azt nem kell kérvényezni, és a betéteseknek nem kell sorban állniuk azért, hogy hozzájussanak pénzükhöz.

Egymillióig házhoz viszik

A közlemény idézi Fekete-Győr Andrást, az OBA ügyvezető igazgatóját, aki elmondta, hogy magánszemélyeknek egymillió forintig - a Magyar Posta kézbesítési szabályai szerint - házhoz viszik a kártalanítást, csak az afölötti összeggel rendelkezőknek kell valamelyik közreműködő partnerük, a posta vagy az OTP Bank fiókját felkeresniük.

Ötmillióig kártyát adnak

Az egy- és ötmillió forint közötti betéttel rendelkező magánszemélyek három levelet kapnak postán, ezek közül az egyikben egy OBA Betétbiztosítási Kártya, a másikban az ehhez tartozó PIN-kód, a harmadikban pedig a kifizetési elszámolás lesz - ez utóbbi tartalmazza a kártya aktiválásához szükséges tudnivalókat. A kártya kizárólag a kártalanítás összegének felvételére alkalmas, vásárlásra nem.

Ötmillió fölött bankba kell menni

Az 5 millió forint feletti betéttel rendelkező magánszemélyek az OTP Bank - mint kifizető ügynök bank - fiókjaiban vehetik fel pénzüket. Az OBA a kifizetési elszámoláshoz mellékelt levélben részletesen tájékoztatja a betét tulajdonosát a kártalanítási összeg felvételével kapcsolatos tennivalókról. Ezt követően célszerű a lakóhelyhez legközelebbi OTP fiókot felkeresni, az ajánlott fióklista az OBA honlapján érhető el. A nagy összegű készpénz-felvétel és -tartás biztonsági kockázatot jelenthet, ezért az OBA felhívja az ügyfelek figyelmét, hogy körültekintően járjanak el.

Összeghatártól függetlenül a jogi személyek, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok, egyéb szervezetek és az egyéni vállalkozók - a kifizetési elszámolás és a tájékoztató postai átvételét követően - a céges számlanyitás szabályai szerint férhetnek hozzá a kártalanításhoz, az OTP Bank mint kifizető ügynök bank felkeresése után.

Az érdeklődők szerdától hívhatják az OBA kedvezményes tarifájú éjjel-nappali ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kék számon, amely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.

Tegnaptól fizethetnek

A betétbiztosítási alap emlékeztet arra, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete június elsejével visszavonta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet működési engedélyét, egyúttal elrendelte az intézmény végelszámolását.

A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény június 19-én kihirdetett módosításával az OBA szerdától felhatalmazást kapott arra, hogy nemcsak felszámolás, hanem a végelszámolás elrendelése esetén is megkezdje a betétesek kártalanítását. A törvénymódosítás már a Soltvadkerti Takarékszövetkezet jelenleg folyamatban lévő végelszámolásában is lehetővé teszi az OBA közbelépését.

Rovatok