Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött a soltvadkerti ügyfelek kártalanítása

2012. június 26., kedd 11:01 | aznap frissítve

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) megkezdte a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítását. A kártalanítás összege maximált, a magánszemélyek és a vállalkozások is legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő összeget kaphatnak forintban. Az OTP Bank közreműködésével folyósított kártalanítási összegeket várhatóan július 17-ig minden érintett megkapja.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete visszavonta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet működési engedélyét, egyúttal elrendelte az intézmény végelszámolását. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) felhatalmazást kapott arra, hogy megkezdje a betétesek kártalanítását. Az OTP Bank, mint az OBA kifizető pénzintézete felkészült a nagyobb ügyfélforgalomra.

A betétesek kártalanítása automatikus, nincs szükség külön igénylésre. Az érintettek az OBA-tól a kifizetési elszámoláshoz mellékelt levélben kapnak részletes tájékoztatást arról, hogy a kártalanítási összeget milyen módon tudják felvenni. A kártalanítási összegek kifizetése várhatóan július 17-ig tart.

Ki hogy kapja meg a pénzt?

Az 1 millió forintnál alacsonyabb összegeket az érintettek postán kapják majd meg.

Az 1-5 millió forint közötti összegeket az ügyfelek a szigorú biztonsági követelményeknek megfelelő OBA Betétbiztosítási Kártyával tudják felvenni. Az ATM-es készpénzfelvétel esetén a kártyához 800 ezer forintos napi limit kapcsolódik. Az összeg nagysága miatt az ATM használata helyett a fiókok felkeresését javasoljuk.

Az 5 millió forint feletti kártalanítási összegről az OTP Bank fiókjaiban rendelkezhetnek az ügyfelek. Az összeghez az ügyfél egy tranzakció keretében juthat hozzá, ami vagy átutalás, vagy készpénzfelvétel lehet, de a bank megtakarítási programjának teljes termék- és szolgáltatás palettája is rendelkezésre áll.

A nagyobb összeg felvétele nagyobb biztonsági kockázattal jár. Amennyiben mégis emellett a megoldás mellett dönt az ügyfél, akkor az OTP Bank fiókjaiban ajánlott 2 nappal korábban, de legkésőbb a felvételt megelőző napon 12 óráig bejelenteni a pénzfelvételi szándékot.

Összeghatártól függetlenül a jogi személyek, vállalkozások és egyéb szervezetek a céges számlanyitás szabályai szerint férhetnek hozzá a kártalanításhoz, az OTP Bank mint kifizető ügynök bank felkeresése után.

Az OTP korábban közölte: kész átvenni a Soltvadkert és Vidéke ügyfeleit. A bank megnövelte ügyintézői létszámát, és rugalmasabb nyitva tartást vezetett be a helyi lakosok kiszolgálására. A bezárt takarékszövetkezet ügyfelei számára az átmeneti pénzzavar átvészeléséhez hitellehetőséget is kínál a bank. Soltvadkerten az OTP Bank és a K&H Bank, a közeli Kiskunhalason az MKB Bank, Kiskőrösön a Budapest Bank érhető el a helyieknek.

Rovatok