Index Vakbarát Hírportál

Közepes lesz az idei búzatermés

2012. július 13., péntek 08:47

Néhány nap múlva befejeződhet az őszi búza aratása, mivel a gazdálkodók már a betakarítás több mint 60 százalékával végeztek az országban - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter egy karcagi határszemléjét követően. Az ország kenyérnek valója az idén is megterem, lesz elegendő vetőmag és takarmánynak való is, sőt, mintegy egymillió tonna kivitelre is jut a kenyérgabonából, írja az Agromonitor.

Az országos termésátlag hektáronként 3,8 tonna körül mozog - a minőség jó, sok helyen kiváló -, így az előző évinél némileg gyengébb, de jó közepes termés lesz az idén őszi búzából. A búza ára általában 50-55 ezer forint körül mozog, de vannak térségek, ahol már ennél is magasabb az ár - 60 ezer forint körül van tonnánként. Fazekas Sándor minden gazdálkodónak - aki teheti - azt ajánlotta: tárolja a búzát, ne közvetlenül a kombájn mellől értékesítse.

Csökkenő energiaárakkal lehet számolni?

A miniszter szerint ugyanis lesz kereslet a javító minőségű magyar búza iránt a környező és a távolabbi országokban is, mivel az aszály nemcsak Magyarországon csökkentette a termésmennyiséget. Fazekas Sándor ennek ellenére nem számít a kenyér árának emelkedésére, mivel azt a búza - azaz a liszt - árán kívül számos egyéb tényező, például az energia ára is befolyásolja.

Jelezte ugyanakkor, hogy a kukoricának és a napraforgónak jól jött a csapadék, az utóbbi napok nagy hősége ugyanis nagyon kedvezőtlen volt a tavaszi vetésű növények számára. A növények több helyen megsültek, illetve a kukorica levele már furulyázott, ami a vízhiány biztos jele.

Rovatok