Index Vakbarát Hírportál

Monti rendet tenne Szicíliában

2012. július 19., csütörtök 08:20

Erősen aggasztja Szicília pénzügyi csődjének lehetősége Mario Monti olasz miniszterelnököt, aki levélben kért megerősítést a tartomány kormányzójától, Raffaele Lombardótól, hogy valóban szándékában áll-e lemondani posztjáról a hónap végén − írta a Reuters. A kormányfő szokatlan beavatkozása az autonóm terület belső életébe azt jelzi, hogy komoly a baj az olasz GDP 5,5 százalékát megtermelő, az országos átlagnál kétszer nagyobb, 19,5 százalékos munkanélküliségi rátával küszködő szigeten, amely 5,3 milliárd euró adósságot halmozott fel - írja a Napi.hu.

A tartomány híres pazarló gazdálkodásáról és indokolatlanul felhizlalt tisztviselői karáról, illetve arról, hogy a helyi politikusok szavazatszerzésre használják a közpénzek és az igazgatási pozíciók osztogatását. Az olasz számvevőszék a múlt hónapban komoly bírálatot fogalmazott meg Szicíliával szemben. Ebben megemlíti például, hogy a növekvő adósságra fittyet hányva tavaly is 30 százalékkal, 17,2 ezerre növelték a regionális alkalmazottak számát, akik közül 1900-an menedzsmentpozíciókat töltenek be. Ez utóbbi duplája más tartományok hasonló alkalmazottainak.

Olasz források és elemzők is úgy vélik, hogy a gondok ellenére Szicília csődje nem róna nagy terhet az olasz államra. A helyzet nem olyan, mint Spanyolországban, ahol a tartományok adóssága miatt tavaly elszállt a központi költségvetési hiánya, hozzájárulva a kötvényhozamok emelkedéshez. A Fitch hitelminősítő is jelezte, hogy a sziget csődje miatt nem minősítené le az olasz adósságokat. Az ország helyhatóságainak tartozása összesen 115 milliárd euróval járul hozzá a kétezer-milliárdos államadóssághoz. Monti nyilatkozatát ezért inkább nyomásgyakorlásnak tekintik, amivel rá akarja bírni Szicília vezetőit, hogy fogják vissza a tartomány eszement költekezését.

Rovatok