Index Vakbarát Hírportál

Orbán pénzt ígért a patikusoknak

2012. július 21., szombat 12:54

Pénzügyi segítséget ígért Orbán Viktor miniszterelnök a patikusoknak a gyógyszertárak visszavásárlásához a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőségével folytatott szombati konzultációján, egy zuglói patikában.

Magyarország érdeke, hogy a gyógyszertárak a patikusok tulajdonában legyenek - jelentette ki a kormányfő az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón. Ezért - mint elmondta - a találkozón vállalta, hogy az állam "megteremti a pénzügyi alapot a patikusok számára, hogy visszavásárolhassák - méghozzá reményeim szerint gyorsabban, mint tervezik - a patikák többségét".

Megállapodtak Hankó Zoltánnal, a kamara elnökével abban is, hogy létrehoznak egy közös munkacsoportot ennek érdekében.

"Időarányosan kifejezetten jól áll a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) két évvel ezelőtt megfogalmazott 12 pontjának teljesítése" - mondta a szervezet elnöke.

Hankó Zoltán szerint a pontok közül mostanáig megtörtént a patikaliberalizáció leállítása, visszaállították a kötelező kamarai tagságot és a gyógyszerészi kompetenciák rendezésében is igen jelentős előrelépések történtek. Ezen felül várhatóan szeptemberben megjelenik, és hatályba is lép az a rendelet, amely a gyógyszerészi szakképzési rendszert is rendezi, fejtette ki Hankó Zoltán.

A Mit kíván a magyar gyógyszerész 12 pontja többek között felelős minisztériumot, működő hatóságokat, egyértelmű szabályozást, a patikaláncok korlátozását, a patikaliberalizáció leállítását, a gyógyszerészi hivatás kompetenciaterületeinek rendezését és a köztestületi jogosítványok helyreállítását követelte.

Rovatok