Index Vakbarát Hírportál

2025-ig biztos a magyar nyugdíjas jövője

2012. augusztus 13., hétfő 07:46 | aznap frissítve

A jelenlegi gazdasági, társadalmi helyzetben a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartása látszik reálisnak. – mondta Asztalosné Zupcsán Erika, az erőforrásminisztérium szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Népszabadságban. Elismerte ugyanakkor: másfél évvel ezelőtt a jelenlegi kormány tárgyalt egy olyan anyagot, hogy legyen egyéni számlán alapuló nyugdíjrendszer, de végül a meglévő modell megtartása tűnt reálisabbnak.

Az, hogy nem változik a nyugdíjrendszer, azt is jelenti, hogy nincs kormányzati szándék a nyugdíjkorhatár emelésére. A helyettes államtitkár szerint bizonyos korrekciókkal 2025-ig fenntartható a jelenlegi szinten a nyugdíjrendszer. Ilyen szükséges változtatásnak nevezte a korhatár előtti ellátások kivezetését, a rokkantnyugdíj-számítás megváltoztatását.

„Az öngondoskodásnál számomra fontosabb a nyugdíjtudatosság” – válaszolta arra a kérdésre, hogy a kormány tervez-e valamilyen kampányt, miután köztudottan alacsony a magyarok öngondoskodási hajlandósága.

Arról, hogy az egyéni számlát miért nem vezetik be, azt mondta: az egyéni számlás modell hátránya, hogy ha a munkáltató nem fizeti meg a járulékot, a munkavállalót hátrány éri, mivel a tényleges befizetések alapján fogják megállapítani a nyugdíját. A mostani rendszerben viszont csak az számít, hogy a dolgozónak legyen elegendő szolgálati ideje és legyen járulékalapja.

Az államtitkár arra a kérdésre, hogy a magán-nyugdíjpénztári vagyon einstandjánál miért ígért a kormány egyéni számlát, azt mondta: nem igaz, hogy ne lenne egyéni számla az állami nyugdíjrendszerben, mert most is mindenkinek nyilvántartják az egyéni nyugdíjváromány-számláját.

A nyugdíjkorhatár emeléséről azt mondta, hogy jelenleg csak elvben 65 év a nyugdíjkorhatár, az emelés valójában még nem kezdődött el, hiszen aki 1952-ben született, az 2014-ben mehet nyugdíjba, 62,5 évesen. Az emelés hatásai csak 2014-től lesznek érezhetők és a folyamat 2022-ig teljesedik ki. A mostani korhatárról az a véleménye, hogy „az emberek jelentős része ma is munkaképes állapotban éri el ezt a kort”.

Rovatok