Index Vakbarát Hírportál

46 milliárdért fejezik be az M43-ast

2012. augusztus 23., csütörtök 16:51 | aznap frissítve

Folytatódik az M43 autópálya építése Makótól az országhatárig. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a mai napon eredményt hirdetett az M43 autópálya Makó és Nagylak közötti 23,1 kilométeres szakaszának kivitelezési munkáira kiírt tenderén. Az utat 2014 szeptemberében tervezik forgalomba helyezni.

A közbeszerzési eljárás nyertese az összességében legelőnyösebb és legolcsóbb érvényes ajánlatot benyújtó Duna Aszfalt Kft., nettó 46,490 milliárd forintos ajánlati árral. Az új gyorsforgalmi út kétszer kétsávos autópálya-keresztmetszettel, burkolt leállósávval csatlakozik az M43 Szeged és Makó közötti szakaszához.

A szakaszon három csomópont épül: a 4415. jelű úti, valamint a 4425 jelű útnál, illetve a 4451. jelű utak keresztezésénél külön szintű csomópontot alakítanak ki. Az M43 gyorsforgalmi út új nyomvonala a Hódmezővásárhely - Makó vasútvonalat és a Mezőhegyes - Újszeged vasútvonalat keresztezi, itt a vasúti felüljáróval oldják meg az átvezetést. Az új útszakaszon két pihenőt is építenek, egy egyszerű a Krak-érnél, illetve egy egyoldali komplex autópálya pihenő is kiépül majd Kövegynél.

A beruházás befejeztével lényegesen gyorsabban és biztonságosabban, gyorsforgalmi úton érhetjük el a magyar-román határt. A térség forgalmi helyzete javul, az országhatárra tartó és az onnan érkező jelentős nehézgépjármű-forgalom is erre az útszakaszra terelődik.

A tenderre két pályázó nyújtott be érvényes ajánlatot a Duna Aszfalt Kft., valamint az EKMS-M43 Konzorcium (tagjai: Euroaszfalt Kft., KÖZGÉP Zrt., Magyar Aszfalt Kft., Swietelsky Magyarország Kft.).

Az összességében legelőnyösebb és legolcsóbb érvényes ajánlatot benyújtó Duna Aszfalt Kft.-vel a szerződés megkötése várhatóan 2012. szeptember 5-én megtörténik. A jelenlegi tervek szerint az országhatárig érő autópályát a NIF Zrt. 2014 szeptemberében adhatja át a forgalomnak. A fejlesztés az Új Széchenyi Terv részeként az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A Duna Aszfalt Kft. tiszakécskei cég, két magyar magánszemély tulajdonában van. Százmillió forintos jegyzett tőkével alapították 1996-ban. 2011-ben húsz, 2010-ben és 2009-ben 18 és 17 milliárd forintos árbevételt könyvelt el.

Rovatok