Index Vakbarát Hírportál

Vinné az állam Demján erőművét

2012. szeptember 12., szerda 14:20 | aznap frissítve

A kormány úgy döntött, hogy vételi ajánlatot tesz a Bakonyi Erőműre – közölte a kormányszóvivői iroda szerdán. A Demján Sándor érdekeltségébe tartozó erőmű azt követően került válságos pénzügyi helyzetbe, hogy a vörösiszap-katasztrófa óta nehéz helyzetű Mal Magyar Alumínium Zrt. milliárdos nagyságrendű tartozást nem fizetett meg. Az erőmű vezérigazgatója korábban azt mondta, hogy a tartozás egy része az állami irányítás alatt keletkezett, és nőtt meg drasztikusan, akkor a cégből a Maltól kapott információik szerint 10 milliárd forintot kivettek.

A Napi Gazdaság már a múlt héten arról írt, hogy az állami tulajdonú energetikai holding, az MVM Zrt. megvásárolná az Ajka energiaellátását is biztosító Bakonyi Erőmű Zrt.-t. Az erőmű a nyáron jelentette be , hogy leállhat a működése, miután a Mal Zrt. a timföldgyártáshoz szükséges gőzszolgáltatásban 1,4 milliárd forint tartozást halmozott fel vele szemben. A Bakonyi Erőmű akkori tájékoztatása szerint a tartozás az őszi tüzelőanyag-vásárlást, a szállítók kifizetését, közvetve pedig Ajka és a lakosság energiaellátását is veszélyezteti.

A Napi múlt heti információi szerint a kezelhetetlen kintlevőség miatt az erőmű tulajdonosa kezdeményezett tárgyalásokat az állami energiacéggel az esetleges értékesítésről. Az MVM nem kommentálta az értesülést a tranzakcióról, aminek értéke több tízmilliárd forint is lehet.

A kormány nemcsak az erőműről, hanem magának a Malnak a sorsáról is tárgyalt azt követően, hogy kedden hatezer aláírrásal ellátott petíciót adtak át szakszervezeti vezetők a kabinet és a parlamenti pártok képviselőinek. Erről a kormányszóvivői iroda annyit közölte: a kabinet számára „kiemelten fontos az érintett munkahelyek megőrzése, valamint a térség – Ajka városa – fűtésének biztosítása, éppen ezért amellett, hogy a probléma kezelésére a kormány egy munkacsoportot állított fel az érintett tárcák részvételével”.

A Mal helyzete akkor vált kritikussá, amikor kiderült, hogy a cégnek 135,14 milliárd forint hulladékgazdálkodási bírságot kell megfizetnie. Az indoklás szerint a „vörösiszap elhelyezésére szolgáló hulladéklerakó üzemeltetése során bekövetkezett környezetkárosítás miatt” köteles megfizetni a gigantikus bírságot. Az összeg meghatározásakor a felügyelőség figyelembe vette, hogy összesen 1,876 millió tonna hulladék, azaz vörösiszap és lúgos oldat jutott ki a tározóból.

A Mal Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja 2010. október 4-én szakadt át. A kazettából kiömlő, jelentős mennyiségű, magas pH értékű vörösiszap elöntötte a szomszédos Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely településeket. Tíz ember meghalt, százhúszan kerültek kórházba. A kiömlő vörösiszap elárasztotta a Torna patakot, és azon keresztül károsította a Marcal-Rába-Duna vízrendszerét.

Pad Ferenc, az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet elnöke szeptemberben egy ajkai tiltakozáson kijelentette, hogy a kormánynak felül kell vizsgálnia a szerinte irreálisan magas bírságot. Akkor hozzátette, hogy a timföldgyár működőképességének határára jutott. A katasztrófát követő kármentesítés költségei, a technológiaváltás, és a céget finanszírozó külföldi bankok több mint 3 milliárd forintos tőkekivonása miatt a Mal működése kezd ellehetetlenülni.

Rovatok