Index Vakbarát Hírportál

Tovább csökkenhet az alapkamat

2012. szeptember 24., hétfő 13:34

Nem egyöntetű, de többségi előrejelzéssé vált hétfőre a londoni elemzők körében, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa kedden valószínűleg újabb 0,25 százalékpontos kamatcsökkentésről dönt az augusztusi hasonló mértékű enyhítés után.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak - Capital Economics, Barclays, JP Morgan, Goldman Sachs, Bank of America-Merrill Lynch, 4cast, Morgan Stanley - felzárkózó piaci elemzői közül csak ketten adtak nagyobb esélyt arra, hogy az MNB kedden nem változtat 6,75 százalékos alapkamatán.

A kamattartást valószínűsítők között van Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piaci főközgazdásza. A Goldman Sachs bankcsoport londoni elemzői szerint is erősebbek most a kamatcsökkentés ellen szóló érvek, mint a múlt hónapban.

A Citigroup elemzői úgy vélték, piaci nyomás nélkül akár a következő választásokig is elhúzódhat a valutaalappal a hiteltárgyalás, ugyanakkor valószínűbb, hogy a globális kockázatkerülés rákényszeríti a kormányt a megegyezésre.

Rovatok