Index Vakbarát Hírportál

Spórolni fognak a minisztériumok

2012. október 10., szerda 08:22

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által pénteken bejelentett 133 milliárd forintnál kisebb, 115,2 milliárd forint zárolást tartalmaz a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet, amely ugyanakkor utal az innovációs járulék kiterjesztésére - ebből, illetve a jövedéki adó előrehozott emeléséből már összeállhat a 133 milliárdos keret, írja a Napi Gazdaság. Az összegből 48,8 milliárd forint esik a minisztériumokra, amelyeknek ma kell tájékoztatást adniuk a spórolás mikéntjéről.

A legnagyobb kiadáscsökkentésre az emberi erőforrás tárca számíthat 17 milliárd forinttal, a legkisebb elvonás pedig a 300 milliárdból gazdálkodó honvédelmi tárcát érinti, 770 millió forinttal, a Miniszterelnökség pedig 855 millió forint kiadáscsökkentésre kényszerül. A megszorítások nem érintik az "alkotmányos fejezeteket", a bíróságokat, az ügyészséget, a parlamentet vagy éppen a Köztársasági Elnöki Hivatalt.

A kormány 15 milliárd forintot von el az önkormányzatoknak uniós társfinanszírozást biztosító, eredetileg 60 milliárd forintos EU-önerő alapból (a kifizetéseket már év közben felfüggesztették), a költségvetés általános tartalékából 20 milliárd forintot zárolnak (itt a 100 milliárd forint keretből októberig 41,2 milliárd forint fogyott). A Nemzeti Foglalkoztatási Alap kiadásai 15,6 milliárd forinttal csökkenhetnek, az állami vagyonnal kapcsolatos kiadásokon pedig 5 milliárd forintot spórolna meg a kabinet.

Rovatok