Index Vakbarát Hírportál

Mónika, mondja, hol a kétmilliárdja?

2012. október 20., szombat 11:31

Közzétette az adóhivatal az idei harmadik negyedév legnagyobb adótartozóinak legújabb feketelistáját (pdf). A névsorba azok a csődvédelem vagy felszámolási eljárás alatt nem álló gazdasági szervezetek kerültek, amelyek előző negyedévben jogerőssé vált adótartozása eléri a 100 millió forintot, illetve azok a magánszemély, akik szintén jogerőssé vált adótartozása legalább 10 millió forint.

Az idei második negyedévet meglepő módon egy magánszemély nyerte: az üllői Horváth Mónika Zsuzsanna 1 892 695 286 forintnyi köztartozást nem fizetett meg, adótartozását 1 617 009 183 forintnyi bírsággal, pótlékkal (úgynevezett jogkövetkezménnyel) fejelték meg, így 3 509 704 469 forinttal tartozik összesen az államnak – ezt 2089 évnyi mostani havi nettó átlagbérből lehetne kifizetni.

A névsorban egyébként összesen 117-en szerepelnek, közülük 64 vállalkozás, a többi 53 magánszemély. Nemcsak az üllői keleti városszélén lévő címen bejelentett Horváth Mónika Zsuzsannának sikerült megelőznie számos vállalkozást, a budapest XXI. kerületében élő Kelemen János és Berky Gyula, valamint a szolnoki Zagyva Ferencné is százmillió forintot meghaladó köztartozást hozott össze.

Az élmezőnyben egyébként szoros volt a verseny, Horváthnak mindössze 1 224 286 forinttal sikerült megelőznie egy kecskeméti magánszemély birtokában lévő Extra-Business Kft.-t, amely adószámát tavaly felfüggesztette a NAV. Szintén egymilliárd fölötti, 1,3 milliárdos köztartozása volt a budapesti Agria Meat Kft.-nek, amely magyar magántulajdonosoktól 2011-ben az ukrán állampolgárságú, técsői Vaszil Kuda tulajdonába került át, és amely ellen 2008 óta több adóhivatali és egyéb végrehajtás folyt (a társaság 2010-ben 17 milliárdos árbevételt ért el).

Épp csak elmaradt az egymilliárdos határtól a toplista negyedik és ötödik helyezettje, a szintén budapesti és két magyar magánszemély tulajdonában lévő Free-Sec Vagyonvédelmi Kft., illetve egy magyar személy tulajdonában lévő Car-Company Kft., amelyek szintén milliárdos forgalmú vállalkozások az Opten Cégtárának adatai szerint.

A feketelistán egyébként főleg budapesti társaságok vannak, jellemzően építőipari, kereskedelmi és vagyonvédelmi profilú cégek. Közülük több végelszámolás – jellemzően kényszer-végelszámolás –, végrehajtás alatt áll, számos társaság adószámát már korábban törölte az adóhivatal. Ha a névsorból bárkit ismer, vagy bármilyen cégről tud valami érdekeset, írja meg, és mi megírjuk.

Rovatok