Index Vakbarát Hírportál

Nagy brazil üzletet kötött a Rába

2012. október 25., csütörtök 09:14

Jelentős, 15 millió dollárt meghaladó összértékű megrendelést kapott a Rába régi egyesült államokbeli partnerétől, a Marmon-Herringtontól. A társaság bejelentése szerint idén és jövőre szállít speciális hajtott mellső futóműveket  az amerikai cégnek, írja a Napi Gazdaság.

A megrendelés a brazil piaci igényeknek köszönhető, a dél-amerikai országban ugyanis a 2014-es labdarúgó-világbajnokság, valamint a 2016-os olimpia miatt jelentősen nőtt a kereslet a belbiztonsági feladatokra bevethető könnyű szállító járművek iránt, a Rába futóműveit ilyenekbe fogják beszerelni. Az üzlet nagyságrendjét jól mutatja, hogy az a jelenlegi dollárárfolyammal számolva meghaladja a cég tavalyi árbevételének 7 százalékát.

A szállítások jelentős része, mintegy 13 millió dollár értékben 2013-ban történik majd, az üzlet jelentősen hozzájárulhat a Rába eredményességéhez, hiszen viszonylag magas hozzáadott értékű termékről van szó.

A megrendeléssel tovább nőhet a futóműüzletág súlya a társaság tevékenységén belül, ez nem lehet meglepetés, hiszen az igazgatóság szeptember végén közzétett középtávú stratégiájában is ez szerepelt lényeges elemként. Az üzletág már jelenleg is a csoport árbevételének közel kétharmadát s az exportbevételek 80 százalékát adja, ez az arány ezzel a megrendeléssel akár tovább is nőhet. Az üzlet illeszkedik a stratégiában megfogalmazott célokhoz, amelyek szerint a futóműüzletágon belül egyre növekvő hányadot képviselhet a speciális vevői igényekre kifejlesztett, magas mérnöki tartalommal bíró új termékek értékesítése.

 

Rovatok