Index Vakbarát Hírportál

Egy évig fedezné a lakáshitel törlesztését, ha félretenné a cigipénzt

2021.11.18. 17:43 Módosítva: 2021.11.18. 17:43

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.
Magyarországon még mindig az európai középmezőnyben van a cigaretta ára. Ugyanakkor aki leteszi a bagót, az tekintélyes összeget tud megtakarítani: a Money.hu kalkulátora szerint egy tízmilliós lakáshitel törlesztését fedezné az elfüstölt pénz.

A füstmentes világnap ötlete egészen 1971-re nyúlik vissza, amikor Arthur P. Mullaney, Massachusetts állam kormányzója arra kérte a lakosságot, hogy egy teljes napig ne gyújtsanak rá, és abból a pénzből, amelyet aznap cigarettára vagy egyéb dohányárura költöttek volna, támogassanak egy helyi iskolát.

Az ötlet sikeres volt, és 1976-ban már az Amerikai Rákellenes Társaság tolta a kezdeményezés szekerét, így több mint egymillió embert sikerült rávenni egy dohányzásmentes napra. Egy évvel később már valamennyi amerikai állam csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az írek és az ausztrálok keményen fizethetnek

A füstmentes világnap több mint indokolt, a Lancet felmérése szerint ugyanis 2020-ra már mintegy 1,14 milliárd ember dohányzott napi szinten. Ennek kapcsán utánajártunk, hogy a világ egyes országaiban mennyibe kerül egy doboz cigaretta. A Numbeo felmérése egy húszszálas Marlborót vett alapul.

A legrosszabb helyzetben az ausztrálok vannak, ahol a kormány tudatos politikával próbálta az egekbe nyomni a dohánytermékek árát, hogy minél kevesebb aktív füstölő legyen, így a helyiek átszámítva 8571 forintot fizetnek egy dobozért. A tendencia abszolút tudatos politika eredménye. Az elmúlt hét esztendőben évi 12,5 százalékkal emelték a jövedéki adót. Hasonlóan borsos árat, 7812 forintot kell kicsengetni a szomszédos Új-Zélandon is.

Európában a top 10 legdrágább ország:

  1. Írország: 5094 Ft
  2. Norvégia: 4948 Ft
  3. Egyesült Királyság: 4848 Ft
  4. Franciaország: 3638 Ft
  5. Izland: 3536 Ft
  6. Izrael: 3562 Ft
  7. Finnország: 3020 Ft
  8. Svájc: 2967 Ft
  9. Hollandia: 2911 Ft
  10. Belgium: 2692 Ft

A magyar árak a középmezőnyben vannak

Magyarországon jelen pillanatban 1799 forintba kerül egy doboz Marlboro, ezzel nagyjából a középmezőny elején állunk. Viszonylag hasonló árakkal találkozhatunk a régióban: Szlovákiában, Csehországban a miénkkel gyakorlatilag azonos árakat láthatunk, minden országban lépcsőzetesen folynak az emelések, így néha az egyik egy pillanatra megelőzi a másikat. Romániában viszont már jóval kevesebbet kell fizetni, Ukrajnában pedig szinte feleannyiba kerül egy doboz cigi, mint itthon.

Bár a dohánytermékek ára folyamatosan emelkedik,

még mindig találhatunk olyan országokat a világon, ahol átszámítva ötszáz forint alatt is hozzá lehet jutni egy doboz cigarettához.

Nigériában, Kazahsztánban, Vietnámban és Pakisztánban is háromszáz–ötszáz forint között mozog egy csomag Marlboro ára.

Kiszámolta már, mennyi pénzt füstöl el egy év alatt?

Mi igen. Ha azt vesszük, hogy mindennap elszívunk egy doboz cigit (maradjunk az 1799 forintos Marlborónál), akkor egy év alatt 656 635 forintot égetünk el. Döbbenetes szám!

S hogy ez mire elég, ha félretesszük?

Alapvetően arra lettünk volna kíváncsiak, hogy az egy év alatt félretett cigipénz mekkora önerőre elég egy ingatlanvásárlásnál, ám ezzel a 653 ezer forinttal azért nehezen lehetne labdába rúgni. Ugyanakkor ha a bagóra költött összeget minden hónapban egy hároméves kamatozással bíró megtakarítási számlára helyeznénk, akkor tíz év alatt 7 593 000 forint gyűlne össze a Money.hu kalkulációi szerint.

A havonta elfüstölt pénz a Money.hu hitelkalkulátora szerint még a mostani emelkedő kamatok mellett is egy kilencmillió forintos, húsz évre felvett jelzáloghitel kamatát tudja fedezni anélkül, hogy bármilyen további költséggel kellene számolnunk. A tízmilliós hitelhez három-ötezer forinttal magasabb törlesztőrészletre lenne szükség. A napi egy doboz cigaretta árából – ha csak tíz évre szeretnénk eladósodni – 5,2 millió forintos hitelt tudunk minden gond nélkül törleszteni.

Elképesztően komoly adatok ezek, és azon is érdemes ennek kapcsán elgondolkodni, hogy mennyire terheli meg a családi költségvetést egyetlen ember függősége: egyévnyi cigaretta árából csaknem egy tízmilliós lakáshitel teljes évi törlesztőrészletét füstöljük el!



Rovatok