Index Vakbarát Hírportál

Londonban már látják: a fintech boom a bűnözők előtt is szélesre tárta a pénzügyi szolgáltatások ajtaját

2022.01.07. 15:02

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.
Iszonyatos pénzt mozgatnak már a fintechcégek a világban. A szabályozatlanságuk ugyanakkor felkeltette a bűnözők érdeklődését is: a Bloomberg adatai szerint nemcsak ügyfélként, de sokszor tulajdonosként is jelen vannak az érintett társaságokban.

Az Egyesült Királyságban jelenleg több mint kétszáz elektronikuspénz-kibocsátó rendelkezik engedéllyel. Csak az Egyesült Királyságban minden nap 1,4 milliárd font (1,9 milliárd dollár) értékű pénzmozgás zajlik lazán szabályozott digitális fizetési vállalkozásokon keresztül. Ez persze csak a töredéke a brit pénzáramlásnak, ám szakértők arra figyelmeztetnek, a viszonylagos szabályozatlanság könnyen kaput nyit a piszkos pénzek számára.

A fentiek miatt most komoly aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, érdemes volt-e London fintechközpontként történő hírnévnövelése érdekében az érintett hatóságnak (FCA) könnyelműen engedélyeznie e társaságok megjelenését. A Bloomberg által átvizsgált több száz szabályozási, jogi és vállalati bejelentés nyugtalanító képet vázol fel a város új szegletéről, emellett rámutat az Egyesült Királyság pénzügyi hatóságainak felügyeleti hiányosságaira.

Bűnöző ügyfelek, tulajdonosok?

E tekintetben tehát aligha meglepő, hogy a Bloomberg vizsgálata szerint az FCA által jóváhagyott cégek között vannak olyanok, amelyek vezetői vagy részvényesei kapcsolatban állnak a balti-baltikumi pénzmosási botrányokkal, állítólagos pénzügyi visszaélésekkel Oroszországban és Kirgizisztánban, egészségügyi csalásokkal az Egyesült Államokban, valamint jogsértések gyanújával Luxemburgban és Ausztráliában. Több tucat céget irányítanak befektetők az Egyesült Királyságon kívül eső területeken, köztük a Brit Virgin-szigeteken, Cipruson, Ukrajnában és az Egyesült Arab Emírségekben. Néhányan nyíltan kérkednek azzal, hogy magas kockázatú ügyfelekkel üzletelnek.

A Transparency International UK, a globális korrupcióellenes csoport brit részlege múlt havi jelentésében riasztást adott ki azzal kapcsolatban, hogy az FCA által engedélyezett elektronikuspénz-kibocsátók több mint harmada piros zászlóval rendelkezik tevékenységeivel, tulajdonosaival vagy igazgatóival kapcsolatban.

Nincs elég eszköz az ellenőrzésre

Bár az FCA az utóbbi időben már tett bizonyos lépéseket; a tavaly beérkezett 89 kérelemből ötvenet elutasított, és a közelmúltban nyolc hivatalos felülvizsgálatot végzett a korábbi engedélyesekkel kapcsolatban. A Bloomberg kérdésére a felügyeleti szóvivő – egyetlen konkrét ügy megnevezése nélkül – mindössze annyit írt válaszul: „A pénzügyi bűnözés elleni küzdelemre összpontosítunk.”

Az elektronikuspénz-kibocsátó EMI-k körülbelül egy évtizede jelentek meg. Fizetési szolgáltatásokat kínálnak, de gyakran olyan magas kockázatú ügyfeleket szolgálnak ki, akikkel a hagyományos hitelezők nem hajlandók foglalkozni, például azokat, akik kriptovalutákkal kereskednek – mondta Jon Wedge. A Berg Kaprow Lewis LLP londoni könyvelőcég partnere arra hívta fel a figyelmet, hogy az érintett cégeknek sok olyan ügyfelük van, akik nem vehetnek igénybe banki szolgáltatásokat. – Ez a vadnyugat még akkor is, ha nem csak azokra összepontosítunk, akik szándékos bűnözői szándékkal érkeznek a területre – fogalmazott sommásan a pénzügyi hírügynökségnek Graham Barrow pénzügyi bűnözéssel foglalkozó elemző, aki olyan hitelezőknek dolgozott, mint a HSBC Holdings Plc, a Nordea Bank Abp és a Societe Generale SA.



Rovatok