Index Vakbarát Hírportál

Mire elég 350 millió forint a luxusingatlanok piacán?

2022.04.13. 11:00

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.
Mihez kezdhet egy gazdag ember 1 millió dollárral az ingatlanpiacon? Ha luxuslakásban gondolkodik, akkor Monacóban alig 15 négyzetméteren kell szorongania, azonban New Yorkban vagy Szingapúrban már egy kis garzont is vehet. S bár a magyar piac nincs versenyben az élmezőny tagjaival, szép számmal találhatunk itthon is több száz millió forint értékű luxusingatlanokat.

Észak-Amerikában él a legtöbb gazdagnak számító ember a világon, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában is nagy a kereslet a luxuslakások iránt. A régióban csaknem 74 ezer rendkívül nagy – nettó – vagyonú egyén él, több, mint a világ bármely más régiójában.

Egy privát bankárok és vagyontanácsadók körében végzett felmérésből kiderült, hogy a tetemes vagyonnal rendelkező polgárok körülbelül 27 százaléka vásárolt új lakást 2020-ban, 2021-ben pedig 29 százalékra emelkedett ez a szám.

Kaliforniai álom

Az Egyesült Államok különböző régióiban és városaiban jelentős különbségek vannak a felső kategóriás otthonok vagy lakások között: Kaliforniában voltak az USA legdrágább luxuslakásai, San Franciscóban pedig a medián eladási ár közel volt a 4,4 millió dollárhoz. Kalifornián kívül Seattle, Washington, New York, Boston és Massachusetts ingatlanjainak átlagos eladási ára körülbelül 2 millió amerikai dollár volt.

Manhattanben, New York legexkluzívabb városrészében adták el a legtöbb luxuslakást. Az ingatlan típusától függően akár 10 millió amerikai dollárt is elkérhetnek egy társasházért, vagy hárommillió dollárt egy lakásért. Mindössze kétórányira New Yorktól, a Hamptons egy másik rendkívül versengő luxusotthoni piac, ahol az árak meghaladták a tízmillió dollárt.

Ha a bérlésről van szó, a luxusapartmanok Fresnóban, Bakersfieldben és Charlotte-ban voltak a legdrágábbak, ahol az átlagos havi bérleti díj a csúcskategóriás épületekben több mint 1300 dollár volt.

Kanada is vonzza a gazdagokat

Fentebb említettük, hogy az USA mellett Kanada is komoly ingatlanpiaccal rendelkezik: Vancouver és Toronto kétségtelenül a legnagyobb piac az országban. Két évvel ezelőtt például fél év alatt több mint 1800 luxusotthont adtak el ebben a két városban. Vancouverben egy átlagos luxuslakás 1,85 millió kanadai dollárért kelt el 2020-ban, így ez számít a legdrágább piacnak. Torontóban viszont sokkal gyorsabban keltek el az ingatlanok: a jelentések szerint az ingatlan listázása és az eladás közötti átlagos napok száma valamivel több mint egy hónap volt, míg Vancouverben 55 nap.

Van felesleges 1 millióm! Hol vegyek ingatlant?

Rengeteg olyan gazdag ember van, akinek a pénz szinte égeti a zsebét, emiatt újabbnál újabb befektetéseken agyalnak, ennek pedig egyik legjobb piaca az ingatlanbiznisz.

Azok számára, akiknek elegendő pénzük van ahhoz, hogy luxusingatlanba fektessenek be, az egyik első szempont valószínűleg az lesz, hogy hol vásároljanak. Azonban lehet, hogy még ezek a tehetős emberek sem engedhetnek meg maguknak mindent, amit elképzelnek, ugyanis egyes országokban vagy városokban horrorisztikus áron kínálják ezeket a minden elképzelést felülmúló ingatlanokat.

Azoknak, akik elhatározták, hogy Monacóba költöznek, valószínűleg engedményeket kell tenniük: 1 millió dollárért ugyanis mindössze 15 négyzetmétert vásárolhatnak – derült ki a Knight Frank ügynökség összeállításából. Nézzük meg alaposabban ezt a listát, amelyből kiderül, mire elég 1 millió dollár a világ egyes városaiban:

  1. Monaco: 14,6 m²
  2. Hongkong: 21,3 m²
  3. London: 30,6 m²
  4. New York: 33,3 m²
  5. Szingapúr: 35,4 m²
  6. Genf: 37,1 m²
  7. Sydney: 41,4 m²
  8. Sanghaj: 42,0 m²
  9. Los Angeles: 42,2 m²
  10. Párizs: 42,3 m²

Budapest forintban törte át a milliós plafont

A fentebb említett piacokkal nyilván össze sem lehet hasonlítani a hazait, azonban idén januárban itthon is kilőttek az árak. Az ingatlan.com adatai szerint az új lakások terén ugyanis történelmi rekordszintet törtek át a budapesti átlagos négyzetméterárak is. 2022 januárjában négyzetméterenként több mint 1 millió forintot kértek az eladók – ez 17 százalékos növekedést jelent –, ilyenre pedig még nem volt példa Magyarországon.

A három legdrágább városrész az I., a II. és a XII. kerület, ahol 1,7-1,9 millió forintot kértek el négyzetméterenként, s ez éves szinten 14–42 százalékos drágulást jelent.

A megyeszékhelyek közül Debrecen volt a legdrágább 788 ezer forintos átlagos négyzetméterárral, ami 23 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. Debrecent Veszprém és Szeged követi, ezen a két helyen 766 ezer és 743 ezer forint között mozogtak az árak.



Rovatok