Index Vakbarát Hírportál

Kilenc éve nem fizettek ekkora kamatot a bankok a betétekre

2022.05.10. 16:42

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.
Egyetlen hónap alatt negyven százalékkal nőtt a lekötött lakossági betétek összege a bankokban. A Money.hu szakértői szerint nemcsak a lekötött betétek összege, de a betétekre fizetett kamat is kilemcéves csúcsra jutott márciusban.

Miközben a lakáscélú hitelek átlagos kamata 2019 júniusát követően tért vissza idén márciusban a 4,51 százalékos szinthez, a lakossági lekötött betétek statisztikáit szemlélve kilenc évet, 2013 júliusáig kell visszamenni ahhoz, hogy az év harmadik hónapjában kimutatott 3,33 százalékos átlagos kamatnál magasabb összeget találjunk. Csak márciusban 122 bázisponttal növekedett a betétekre kínált átlagos kamat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint – hívják fel rá a figyelmet a Money.hu szakértői. Ezzel szemben a piaci lakáshitelek esetében mindössze 24 bázispontos volt a március havi átlagkamat-emelkedés mértéke. Idén márciusban három százalékkal magasabb kamatot fizettek a bankok a lekötött betétek után, mint egy éve. 

A betéti kamatok komoly márciusi emelkedésének köszönhetően az emelkedő infláció ellenére féléves mélypontra esett a betéti kamatszint mindenkori pénzromláshoz számolt különbsége. Márciusban éven belüli betétlekötés esetén 5,1 százalékkal kisebb kamatot kaptunk, mint a hónapra kimutatott 8,5 százalékos inflációs mérték. 

Kilencévi csúcson az állomány

Az emelkedő kamatokkal összefüggésben ugyancsak kilencéves csúcsra emelkedett a lekötött betétek összege is. A bankokban 756,2 milliárd forint értékű lekötött pénzt tartottak az emberek március végén. Egyetlen hónap alatt negyvenszázalékos volt a bővülés a betétállomány esetében, egy évvel korábban, 2021 márciusában a lekötésekben tartott – igaz, átlagosan csak 0,34 százalékot fizető – 422 milliárd forinthoz képest pedig nyolcvanszázalékos a bővülés. 

Az MNB statisztikái is jól mutatják a banki marzs szűkülését. A Money.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy soha eddig nem volt példa arra, hogy a piaci lakáshitelek és az éven belüli lekötött betétek kamata közötti különbség két százalék alá csökkenjen. 2018–19 fordulóján ez a kamatkülönbözet még 4,5 százalék felett volt.

Fogy a látra szóló állomány

A lekötött betétek márciusi térnyerése mellett kismértékben sikerült korrigálni azt az elképesztő tényt is, miszerint a lakosság látra szóló és folyószámlabetétben tartott pénzösszege 2022 februárjában átlépte a tízezer milliárd forintos álomhatárt. Mivel sokan az elmúlt hetekben elköltötték a megkapott szja-visszatérítést, ennek köszönhetően a nullaszázalékos kamaton a bankokban tartott pénzösszeg 91 milliárd forinttal a tízezer milliárdos határ alá csúszott.



Rovatok