Index Vakbarát Hírportál

A szemfülesek még lecsaphatnak a zöldhitelre

2022.05.16. 15:19

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.
A Raiffeisen Bank átmenetileg ismét befogad zöldhitelkérelmeket, ám a korábbiaknál szigorúbb feltételek mellett – bukkant rá a Money.hu. Tömegeknek nem érdemes célba venni a bankot, a keret vélhetően néhány szerződésre elég. Az MNB szeretné folytatni a programot, ám bizonyosan más feltételek mellett, és jó eséllyel az első időszak kedvező kamatainak is búcsút kell mondanunk.

Újra van bank, amelynél – vélhetően csak átmeneti jelleggel, de – befogadnak zöldhiteligénylést – hívják fel a figyelmet a Money.hu szakértői. Korábban néhány napig az OTP és az Erste nyitotta meg a lehetőséget, most pedig a portál szakértői arra bukkantak, hogy a Raiffeisen Bank május 9-től újra befogad igényeket. A kölcsön csak már használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás vásárlására igényelhető, és ehhez végleges és aláírt adásvételi szerződéssel kell rendelkezni. Ugyancsak elvárás, hogy az adósnak – az adóstárs jövedelme nélkül – önmagában legalább négyszázezer forintos havi jövedelme legyen.

A Raiffeisen lépése annak köszönhető, hogy a jelek szerint a banknál már csőben lévő szerződések nem merítették ki azt a keretet, amellyel a bank rendelkezett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kétszázmilliárd forintos keret első 120 milliárd forintját a jelentkezések sorrendjében osztotta szét, ezt követően a fennmaradó nyolcvanmilliárdot, illetve a limitemelést követő újabb százmilliárdot pedig az első időszak banki aktivitása kapcsán osztotta szét a pénzintézetek között.

Patai Mihály, az MNB alelnöke a Világgazdaságnak adott nyilatkozatában arról beszélt múlt héten, hogy a bankok május közepéig 187 milliárd forint összegben már leszerződtek az ügyfelekkel, és értesüléseik szerint a fennmaradó több mint százmilliárd forint nagy részét is lekötötték. Ugyanakkor a leosztásos rendszer sajátja, hogy a bankok a rendelkezésükre bocsátott összeggel szabadon gazdálkodhatnak, azaz amíg tart a nekik odaadott keret, a jelentkezések alapján dönthetnek a zöldhitel  újraindulásáról.

Nem tömegeket várnak

A Money.hu szakértői ugyanakkor óvnak a túlzott bizakodástól. A Raiffeisen esetében sem arról van szó, hogy tömegével lehet majd jelentkezni, néhány igényre terjedhet ki a szabad keret. Ráadásul a szigorú feltételek azt mutatják, hogy csak olyan kölcsönigénylést akar befogadni a bank, amely alkalmas arra, hogy néhány nap alatt tető alá lehessen hozni a hitelszerződést. 

A következő időszakban esetleg előfordulhat, hogy egy-egy rövid időre a többi bank is megnyitja az igényléseket, ám az idő előrehaladtával erre egyre kevesebb esély van. A Money.hu körképe szerint a bankok döntő része csak a kölcsönigénylések befogadásának felfüggesztéséről tájékoztat, apró reményt csak a K&H nyújt, ahol az a mondat szerepel a rideg tények mellett, hogy a bank a hitelkérelmek „további befogadásról a már befogadott hitelkérelmek feldolgozását követően fog dönteni”.

Valami lesz, de nem ilyen kis kamaton

Az MNB tervei szerint az energiatakarékosságot és fenntarthatóságot támogatózöldhitel valamilyen formában bizonyosan tovább él majd, ám a folytatás kapcsán Patai Mihály jelezte: bár „az MNB nyitott a program folytatására, de csak egy olyan, a hazai lakásállomány energiahatékonyabbá válását célzó gazdaságpolitikai koncepció részeként, amelyben a kormány és a hazai bankszektor egyaránt meghatározó részt vállal”. A Money.hu szakértői szerint a fentiek nyomán előtérbe kerülhet a szintén az MNB támogatását élvező zöldjelzáloglevél-program, amely a piacinál kedvezőbb kamatozású forrást biztosíthat a bankoknak a fenntartható hitelezés erősítéséhez. Ugyanakkor a kamatelőny többé bizonyosan nem lesz akkora, mint a most már hat százalék fölé jutó piaci lakáshitelkamatok és a zöldhitel maximum 2,5 százalékos kamata közötti különbség. 



Rovatok