Index Vakbarát Hírportál

Sokkoló árakkal szembesülnek a magyar vakációzók Horvátországban

2022.08.10. 18:56

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.
Jelenleg is tízezrek pihennek honfitársaink közül Horvátországban, többen pedig augusztus hátralévő részében látogatnak majd a magyarok által legkedveltebb tengerpartra.

A most útnak indulók számára jó hír lehet, hogy augusztus 10. és 16. között a benzin kiskereskedelmi hatósági ára 0,70 kunával 11,30 kunára, a gázolajé 0,66 kunával 12,14 kunára csökken. Ugyanakkor a kuna és a forint árfolyama mozgásának köszönhetően az árcsökkentés egy részét nem érzik majd az utazók, amikor fizetnek a kutaknál. Egy hete 52,3 forintot kellett adni egy kunáért, augusztus 9-én azonban a Barátság kőolajvezeték leállását követő gyors forintgyengülés miatt 52,9 forintba kerül a kuna egy egysége. Persze július elején még rosszabb volt a helyzet, akkor az 55 forintot is megközelítette az MNB-középárfolyam.

Bekavarhat a magyaroknak a horvátok eurója

Július 12-én az Európai Tanács jóváhagyta, hogy Horvátország 2023. január 1-jével belépjen az euroövezetbe. A döntéssel együtt meghatározták a horvát kuna hivatalos átváltási árfolyamát is: egy euróért januárban 7,5345 kunát adnak majd a pénzcserét lebonyolító bankok. Az árfolyam nagyjából egy éve ezen szint körül mozog, az alkalmazkodás a következő hónapokban még szorosabbá válik. Vagyis a magyarok kinti költéseit ezután döntően a forint/euró árfolyam határozza majd meg.

Sokkoló árak

Valamint az, hogy a horvát árakat is alaposan felverte az ottani infláció. A napokban borzadt el a Jutarnji List nevű horvát lap, hogy az egyik legnagyobb üzletlánc polcain kapható, élesztő nélküli kenyér kilóra átszámítva 50 kunába kerül – ez 6,6 eurós árnak felel meg a váltási árfolyam szerint. Ehhez képest mi jól állunk, hiszen nálunk nem a 2600, hanem az 1000 forintos kenyérár sokkol. (Tegyük hozzá, a KSH júliusra 670 forintos árat mutatott ki egy kiló fehér kenyér esetében.)

Ugyanakkor az árak valóban drámai mértékben nőttek, a tengerpartra rendszeresen visszatérő magyarok szerint legalább 30 százalékkal kerül többe a kinntartózkodás. Az éttermekben a sima pizzák 80-90 kunába kerülnek – a 4500-4600 forintos ár azért még az itthoni áremelések után sem számít átlagosnak. 

A horvát árak emelkedését jól mutatja, hogy a hivatalos Big Mac-index szerint Horvátországban januárban a világ szinte minden pontján kapható szendvics 3,2 eurós áron volt feltüntetve. A zágrábi McDonald’s honlapja szerint jelenleg a Big Mac ára 32 kuna, ami az átváltási árfolyam szerint 4,25 eurónak felel meg. Jó magyar forintban pedig 1690 forintot kell fizetni a szendvicsért. Ennek fényében kifejezetten jó hír, hogy a hazai boltjaiban 1120 forintért kínálja az emblematikus termékét a gyorsétteremlánc. Magyarországon történelmileg olcsóbb volt a Big Mac – januárban 2,81 eurós értéket jelzett a Big Mac-index nálunk, ami a 75 vizsgált országból az 57. helyre volt jó – Horvátország ugyanakkor a 48. pozíciót foglalta el a 3,2 eurós szinttel. 

A boltok árait összehasonlítva is számottevően drágább Horvátország, nagy meglepetés érheti az utazókat a fizetés során a kasszánál. A kenyér árában érezhető drámai árkülönbségnél ugyanakkor szerényebb ellentétekkel találkozunk. Az étolaj literje ott 18-20 kunába (952-1058 forintba) kerül, miközben a KSH-adatok szerint itthon júliusban 732 forint volt az olaj ára. Egy liter tejet 10 kuna, 529 forintos áron vehetünk, ha a reggelihez vagy a kávé mellé azt kívánunk, nálunk a 2,8 százalékos ESL-tej árát átlagosan 380, az 1,5 százalékosat 354 forintért jegyzi a Központi Statisztikai Hivatal. 

Úgy fest, zöldséget ugyanakkor érdemes a tengernél enni, hiszen a 12-13 kunás, 635-688 forintos paradicsom kilogrammja jelentősen olcsóbb a hazai, 750 forintot közelítő árhoz képest.

Jön még a feketeleves?

A horvátokat azonban komolyan aggasztja, hogy az euró bevezetés előtt még további súlyos áremelkedésekkel kell szembesülniük. Mi, magyarok azt reméljük, hogy ez a hatás az idei nyári szezonban már nem fog érvényesülni – nekünk bőven elég az az árszínvonal is, amit most megtapasztalunk. 



Rovatok