Index Vakbarát Hírportál

A forint lehet a régió fekete báránya

2009. december 4., péntek 16:06

A következő 12 hónapos időtávon a forint kivételével folytatódhat a közép-európai devizák felértékelődése, derül ki a Reuters által havi rendszerességgel készített elemzői felmérésből. A hírügynökségnek nyilatkozó elemzők szerint a hazai fizetőeszköz erejét a jövőbeli kamatvágások és a parlamenti választások vethetik vissza.

A lengyel zloty, a cseh korona és a román lej is folytathatja erősödését a következő egy évben, miközben a forint jelenlegi szintje körül maradhat, áll a hírügynökség 44 elemző megkérdezésével, november 30. és december 3. között készített felmérésében.

Növekvő globális kockázati étvágy

A szakértők a közép-európai devizák idei mozgásával kapcsolatban megjegyzik, hogy összességében év végéig maradhat a volatilis kereskedés az alacsony likviditásnak köszönhetően. A térségi devizák erejét hosszabb távon a globális kockázati étvágy növekedése, a gazdaságok fellendülése és az euróbevezetési kilátások támogathatják.

Az elemzői konszenzus szerint a forint euróval szembeni árfolyama a 270-es szint körül mozoghat 12 hónapos időtávon, ami gyengébb szinteket vetít előre, mint egy hónappal ezelőtt (akkor még 264 volt a konszenzus). A hírügynökség írása emlékeztet arra, hogy a jelentős kamatvágások ellenére még mindig a régió legmagasabb alapkamatával rendelkezik Magyarország és Románia (6,5 illetve 8 százalékos rátájával).

A térség legalacsonyabb költségvetési hiánya

Az elemzői felmérésből kiderül továbbá, hogy óriási bizonytalanság övezi a forint közeljövőjét, a szakértők EUR/HUF árfolyamára vonatkozó jóslatai a 238-287-es szintek között mozognak. Magyarország - Romániához hasonlóan - továbbra is sérülékeny a külső finanszírozás esetleges elakadására, igaz közben költségvetési hiányát a térség legalacsonyabb szintjére szorította le, írja a Reuters.

A forint stagnálásával szemben kiválóan szerepelhet a lengyel zloty a következő egy évben. A lengyel deviza euróval szembeni árfolyama a 3,8-as szintekre süllyedhet a jelenlegi 4,1-ről.

Rovatok