Index Vakbarát Hírportál

Nagyüzemben folyt a korrupció az Alstomnál?

2010. március 24., szerda 13:17 | aznap frissítve

Korrupció gyanújával őrizetbe vették az Alstom ipari csoport nagy-britanniai részlegének három vezetőjét.

A súlyos csalások feltárására szakosodott brit hivatal (Serious Fraud Office, SFO) közleménye szerint a járműipari és infrastrukturális termékeket gyártó cégcsoport érintett vezetői ellen megvesztegetés, megvesztegetésre irányuló összeesküvés, pénzmosás és hamis könyvelés gyanúja merült fel. A hatósági gyanú szerint az Alstom-csoport nagy-britanniai részlegének vállalatai külföldi megbízatások elnyerése érdekében kenőpénzeket fizettek, és ehhez - más bűncselekmények mellett - pénzmosás is járult.

Az SFO londoni hivatala egyelőre nem szolgált részletekkel arról, hogy az ügyben mely külföldi országok érintettek. A hatóság tájékoztatása szerint ugyanakkor a brit vizsgálat a svájci főügyészséggel és a szövetségi rendőrséggel együttműködésben folyik.

A brit Alstom-részleg három igazgatótanácsi tagjának őrizetbe vételét meglehetősen nagyszabású rajtaütés előzte meg, amelyben az SFO 104 vizsgálója és 44 rendőr vett részt.

Az egységek a "Ruthenium" fedőnevű művelet során az Alstom öt irodájában, illetve négy magánlakásban kezdtek házkutatásokat Londonban, valamint Warwickshire, Leicestershire, Cheshire, Shropshire, Derbyshire és Staffordshire grófságokban.

Rovatok