Index Vakbarát Hírportál

Kétmilliárdos bónuszt kapott a Barclays vezére

2011. március 9., szerda 11:16

6,5 millió fontot, vagyis több mint kétmilliárd forintnak megfelelő összeget tehet zsebre Bob Diamond, a Barclays vezérigazgatója a 2010-es év után járó bónusz formájában. További 14 millió fontot részvényben kaphat meg a bankvezér az előző évek teljesítménye után.

A fenti gigantikus összegekkel és az éves 250 ezer fontos fizetéssel Diamond a legjobban fizetett brit bankárrá vált annak ellenére, hogy John Varley-tól csak idén év elején vette át a vezérigazgatói teendőket. Ráadásul amennyiben jól megy a banknak a következő három évben, akár további 6,75 millió fontnak megfelelő értékű részvénnyel is gazdagodhat, derül ki a Wall Street Journal cikkéből.

Bár a 2009-es év után Diamond lemondott bónuszáról, folyamatosan a figyelem középpontjában állt nem csak magas fizetése, de ezzel kapcsolatos megnyilvánulásai miatt is. Nemrég kikelt a bankokkal és bankárokkal szembeni hecckampány ellen, mely a brit parlamenti választások előtt hágott tetőfokára, és egyik következménye a brit bankadó bevezetése, majd kétszeri megemelése lett.

A bankvezér közelmúltbeli januári parlamenti meghallgatásán azt mondta, véget kell vetni a folytonos bocsánatkérés és bűntudat korszakának. Megígérte, hogy olyan önmérsékletet fog gyakorolni a bónuszok felvétele során, amilyet csak tud.

Nem garasoskodott azonban a többi brit nagybank sem a vezérigazgatói bónuszok meghatározása során: az HSBC új vezérigazgatója, Stuart Gulliver 5,2 millió, a Standard Chartered első embere, Peter Sands 2,16 millió, a részben állami tulajdonú Lloyds CEO-ja, Eric Daniels 1,45 millió, a Royal Bank of Scotland vezérigazgatója, Stephen Hester pedig 2 millió fontot tehet zsebre csak bónusz formájában.

Rovatok