Index Vakbarát Hírportál

Gyengíti a jent Japán

2011. augusztus 4., csütörtök 07:59

Több mint 1,5 százalékkal gyengült a jen a bankközi devizapiacon a dollárral szemben csütörtökön az ázsiai kereskedésben, miután a tokiói jegybank beavatkozott a piacon, hogy megfékezze a japán nemzeti fizetőeszköz erősödését. Tokió az intézkedéssel annak akarta elejét venni, hogy a jen erősödése meghiúsítsa a szigetország exportvezérelt gazdaságának talpra állását.

Noda Josihiko japán pénzügyminiszter közölte: a tokiói jegybank egyedül hajtotta végre a jen eladását és dollár vásárlását jelentő beavatkozást, amikor csütörtök reggel a dollárt közel 77 jenes árfolyamon jegyezték. A beavatkozás hatására a dollár 1,7 százalékkal erősödött a jennel szemben: az amerikai nemzeti fizetőeszközt 78,34 jenen jegyezték.

Nem először

A hét elején a dollár/jen árfolyam még négyhavi mélypontra, 76,29-re süllyedt. A japán fizetőeszköz árfolyama ezzel megközelítette a márciusi földrengés és tengeri szökőár utáni, rekordszintű 76,25-ös dollár/jen árfolyamot.

A japán jegybank csütörtökön első ízben avatkozott be a devizapiacon március 18. óta, amikor az amerikai és európai pénzügyi hatóságokkal közösen lépett fel a jen drágulása ellen.

Rovatok