Index Vakbarát Hírportál

Elege van Svájcnak az erős frankból

2011. augusztus 11., csütörtök 08:19

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) számos olyan intézkedést mérlegel, amely hozzájárulhat a frank erősödésének megállításához, és nem zárhatók ki az olyan lépések, amelyek közvetlenül befolyásolják a frank árfolyamát - mondta Thomas Jordan, az SNB monetáris tanácsának tagja a svájci napilap Tages Anzeigernek adott interjúban.

A lap csütörtöki számában közölt írás szerint a jegybanki szakember úgy fogalmazott: "Feltéve, hogy összeegyeztethetőek a hosszú távú árstabilitással, az olyan ideiglenes  intézkedések is hozzátartoznak eszköztárunkhoz, amelyek közvetlenül befolyásolják a frank árfolyamát".

A frank az elmúlt hetekben jelentősen erősödött a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. Egy hónap alatt 1,1673 frankról 1,0382 frankra süllyedt az euró árfolyama (-11,06 százalék). A frank forint árfolyama pedig július 4-i, kéthavi mélypontja óta 213,46 forintról 266,15 forintra nőtt (+24,68 százalék). A svájci frank reggel 267,29 forint a hajnali 269,88 forint és az előző esti 265,27 forint után.

A frank erősödésének gyengítése érdekében a svájci jegybank az elmúlt másfél hétben számos intézkedést jelentett be, így csökkentette irányadó kamatcélját, növelte a piaci likviditást, illetve egyes esetekben - kereskedők szerint - közvetlen devizapiaci intervenciót hajtott végre.

Jordan a lapnak elmondta, hogy a lépések hatékonynak bizonyultak, a kamatszintek azonnal reagáltak a monetáris politika változásaira. "Már negatív kamatszinteket látunk a bankközi piacon a rövid lejáratú ügyletekre. Lépéseink túlzott frank likviditást eredményeznek, amelynek köszönhetően kevésbé vonzó befektetéssé vált a frank" - állapította meg a közgazdász, aki további likviditásnövelést sem zárt ki.

Rovatok